225 ταινίες από 58 χώρες στο φετινό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Δράμα

Με ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής αλλά και το πλουσιότερο διαγωνιστικό μικρού μήκους στην ιστορία του, το 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες. Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 225 ταινίες από 58 χώρες (σε όλα τα προγράμματά της).

H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στην Δράμα κλείνει τα 39 της χρόνια και συμπληρώνει 22 χρόνια από τη θέσπιση του διεθνούς της τμήματος έχοντας για δεύτερη χρονιά φέτος έναν ισχυρό υποστηρικτή: τη Fipresci (Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου), που θα απονείμει το δικό της βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ. Επιπλέον, από φέτος η διοργάνωση αποκτά έναν ακόμη σημαντικό υποστηρικτή: τη Βουλή των Ελλήνων, που απονέμει το (χρηματικό) βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Τμήματος, αναγνωρίζοντας και τιμώντας έτσι την προσφορά του φεστιβάλ Δράμας στην ελληνική κοινωνία.
Στα γνωστά βραβεία προστίθενται φέτος και ένα έπαθλο από την εταιρεία post production Stefilm στην καλύτερη σπουδαστική ταινία, καθώς και ένα ακόμα από την ελληνική εταιρεία ένδυσης Enjoy Fashion: η εταιρεία θα «ντύσει» την επόμενη ταινία του ενδυματολόγου που θα διακριθεί.
Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος «φέτος θα παρουσιάσουμε την πιο πλούσια αλλά και καλύτερη κινηματογραφική παραγωγή των τελευταίων ετών –κι αυτό χωρίς την συμμετοχή των μέχρι πρότινος μεγάλων πυλώνων της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής (ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), που όμως, όπως φαίνεται επανακάμπτουν. Το μέλλον προδιαγράφεται πιο αισιόδοξο, ενώ δημιουργείται πια μια νέα γενιά νέων και ικανότατων παραγωγών».
Το ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα

Από τις 209 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος (τις περισσότερες στην ιστορία του), επιλέχθηκαν 64 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους 6 ντοκιμαντέρ και 3 animation. Οι φετινές «μικρές», που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στην συντριπτική πλειονότητά τους παραγωγές.

H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, τοκογλυφία, επαγγελματική κατάρρευση, άστεγοι, τράπεζες. Το θέμα της αυτοκτονίας μοιάζει να απασχολεί αρκετούς αυτήν την χρονιά. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Αντώνη Παπαδόπουλο «για πρώτη φορά η κρίση εισέρχεται τόσο δυναμικά στην θεματολογία -κυρίως ως φόντο ανθρώπινων ιστοριών. Φαίνεται πως η κοινωνία της κρίσης κινητοποιεί συνειδήσεις και πυροδοτεί καλλιτεχνικές ανησυχίες».

Φέτος ακόμα περισσότεροι σκηνοθέτες καταπιάνονται με το προσφυγικό και ειδικότερα με την άφιξη των μεταναστών στα ελληνικά νησιά και τις συνεχιζόμενες τραγωδίες στο Αιγαίο (κάποιοι μάλιστα εστιάζουν στα παιδιά), καταδεικνύοντας τα γρήγορα αντανακλαστικά της ταινίας μικρού μήκους.
Τα ψυχοδράματα έχουν την τιμητική τους (γηρατειά, ανημπόρια, αλτσχάϊμερ, θάνατος, σχέσεις εξάρτησης, ψυχοπάθεια), ενώ οι κωμωδίες κάνουν αισθητή την απουσία τους. Η έκτρωση, η αποβολή, η διαχείριση του πένθους, η βία των ίδιων των παιδιών ως απάντηση στο αίσθημα της απόρριψης, το εκπαιδευτικό σύστημα, η αντιμετώπιση του «ξένου», αποτελούν μερικές ακόμα θεματικές. Το γκέι στοιχείο είναι φέτος παρόν και μέσα από μια λεσβιακή ερωτική ιστορία.
Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής είναι ο σκηνοθέτης Ανδρέας Πάντζης, και μέλη οι: Ρόμπι Εκσιέλ, δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου, Νάνσυ Μπινιαδάκη, σκηνοθέτις, Πάνος Παππάς, σκηνοθέτης, παραγωγός, Ανδρέας Σινάνος, διευθυντής φωτογραφίας. Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin) έχει αναλάβει η ιστορικός κινηματογράφου Γιάννα Αθανασάτου.

Το διεθνές τμήμα

Στο διαγωνιστικό του πρόγραμμα θα προβληθούν 52 ταινίες από 50 χώρες του κόσμου (μεταξύ των οποίων Νεπάλ, Αλβανία, Ν.Αφρική, Κούβα, Κιργιστάν, Χονγκ Κονγκ, Ουρουγουάη και Ινδία)

Αξίζει να αναφέρουμε πως:

  • το ισπανικό «Zero» αποτελεί μια παραγωγή του διάσημου Ρίντλεϊ Σκοτ και του Μάικλ Φασμπέντερ
  • Στην ιρλανδική «Violet» την αφήγηση κάνει ο Αϊνταν Γκίλε, γνωστός μας από τον ρόλο του Λορντ Μπέιλις η αλλιώς Λιτλ Φίνγκερ στο «Game of Thrones». Την ταινία έχει σκηνοθετήσει ο Μορίς Τζόις που έχει στο ενεργητικό του τα «Χελωνονιντζάκια».
  • Σκηνοθέτης του αμερικάνικου «The Scarecrow» είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς «Grey’s anatomy» Φίλιπ Ρις, ενώ πρωταγωνιστεί η συνάδελφός του στην ίδια σειρά Σάντρα Ο.
  • Στο «Invited» από τη Ν.Κορέα παίζει ο Ο Γιόνγκ-Σου που πρωταγωνίστησε στην ταινία «Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας και …Άνοιξη» του Κιμ Κι Ντουκ
  • Στο διεθνές διαγωνιστικό θα προβληθούν επίσης η βραβευμένη στις Κάννες ταινία «The return of Erkin» από το Κιργιστάν, η χιλιάνικη ταινία «Simple Things» που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Κλερμόν Φεράν, καθώς και το «Mouth of Hell», του βραβευμένου στο παρελθόν με BAFTA Βόσνιου σκηνοθέτη Σαμίρ Μεχάνοβιτς.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Bobby Roth, γνωστός από τις τηλεοπτικές σειρές «Lost», «Prison Break», «The Insiders» καθώς και από τις ταινίες: «Heartbreakers», «Circle of Power», «The Boss’ Son» , και «Independence Day». Τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Προγράμματος είναι οι: Bülent Küçükerdoğan, Kαθηγητής Πανεπιστημίου, Μοντέρ (Τουρκία), Vincent Michaud, παραγωγός (Γαλλία), Bernd Sahling, σκηνοθέτης (Γερμανία), Νίκος Μουστάκας, παραγωγός (Ελλάδα). Grand Temoin του Διεθνούς προγράμματος θα είναι η Manuela Cernat (Ρουμανία), Συγγραφέας, Ιστορικός Κινηματογράφου, Δημοσιογράφος, Σεναριογράφος.

Τρεις ελληνικές και μια κυπριακή ταινία συμμετέχουν φέτος στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ:

  • «Aenigma» («Μετείκασμα») των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου
  • «Nemercka» του Αυρήλιου Καρακώστα
  • «Η Αλίκη στο καφέ» του Δημήτρη Νάκου και
  • «Antidoton» του Μιχάλη Χαπέσι

Το υπόλοιπο, πολύ πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ καθώς και τις παράλληλες δράσεις, μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ, εδώ.

Ραντεβού (και) στην Αθήνα
Στα τέλη Οκτωβρίου (20/10-26/10) το φεστιβάλ κατεβαίνει στην Αθήνα, μια που και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς τμήματος και επιλεγμένα προγράμματα, θα προβληθούν στο «Τριανόν».
Το πρόγραμμα «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει» θα συνεχιστεί σε ακόμα περισσότερους προορισμούς. Πέρυσι οι ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ ταξίδεψαν σε 85 πόλεις αναδεικνύοντας τη δυναμική του ελληνικού σινεμά σε τέσσερις ηπείρους.
Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...