Σχέδιο για μείωση του ΦΠΑ

Ευεργετικός, για τα οικονομικά των νοικοκυριών, θα είναι ο συνδυασμός των πλεονασμάτων που ανακοινώθηκαν χθες από το Eurostat και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για μείωση του ΦΠΑ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα που καταγράφηκε στην ελληνική οικονομία πέρυσι ανέρχεται στο 4,4% του ΑΕΠ και δημιουργεί έναν δημοσιονομικό χώρο για την προώθηση του κοινωνικού «πακέτου» της κυβέρνησης, μέρος του οποίου θα είναι και η μείωση του ΦΠΑ την οποία προανήγγειλε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και θα επιφέρει, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, μειώσεις στις τιμές βασικών αγαθών.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, τα παραπάνω θα επιτευχθούν με το σχέδιο «μείωσης της ακρίβειας» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και προβλέπει μετατάξεις αγαθών από τον υψηλό 24% στον χαμηλό ΦΠΑ 13%. Πρόκειται για μια απόφαση – σταθμό στη μνημονιακή περιπέτεια της χώρας καθώς για πρώτη φορά ύστερα από μία οκταετία συνεχών ανατιμήσεων δρομολογείται μείωση της αξίας σε βασικά είδη διατροφής, όπως είναι ζάχαρη, καφές, αναψυκτικά, χυμοί, αλάτι, ξίδι, ποτά, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, μπαχαρικά, ζαχαρωτά, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, πατατάκια κ.ά.

Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ βρίσκονται επίσης ο κλάδος της εστίασης, τα εισιτήρια και οι υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η μείωση θα είναι αισθητή στο καλάθι με τα προϊόντα της νοικοκυράς αφού θα αγγίξει το 13% ισχυροποιώντας τη ζήτηση, η οποία με τη σειρά της θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τα δημόσια έσοδα. Η πτώση των τιμών θα είναι αποτέλεσμα της μείωσης του ΦΠΑ που θεωρείται φόρος «βαρόμετρο» για την αγορά και τον καταναλωτή. Το μέτρο εντάσσεται στο «πακέτο» φοροελαφρύνσεων που θα εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενη στις φοροελαφρύνσεις η υφυπουργός προανήγγειλε τη μείωση του ΦΠΑ και του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%. Πρόκειται για προτάσεις οι οποίες «αυτή την περίοδο βρίσκονται πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων, κοστολογούνται ήδη από το Γενικό Λογιστήριο και μετά το Πάσχα θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις».

Τις νέες μειώσεις των φόρων θα «χρηματοδοτήσει» πιθανότατα το υπερπλεόνασμα του 2018 που διαμορφωθηκε στο 4,4% του ΑΕΠ και η υπέρβαση σε σχέση με τον μνημονιακό στόχο για 3,5% φθάνει το 1,46 δισ. ευρώ σε απόλυτα νούμερα. Με αυτό το ποσό το «μαξιλάρι» των εσόδων φτάνει ήδη τα 50 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση θα υποβάλει αίτημα να χρησιμοποιήσει μέρος αυτών των κεφαλαίων για παροχές.

Στα σενάρια περιλαμβάνεται και η διανομή έξτρα μερίσματος και μάλιστα άμεσα, πολύ πριν από το τέλος του έτους. Άλλωστε, σύμφωνα, με την κ. Παπανάτσιου, «η οικονομία πηγαίνει καλά, κάναμε αίτηση στον ESM για την αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ και το καλό κλίμα μάς επιτρέπει να δώσουμε στους πολίτες αυτό που τους αναλογεί».

Ανοιχτή επαναφορά της 13ης σύνταξης

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επαναφοράς της 13ης σύνταξης και την απόφαση θα πάρει ο πρωθυπουργός με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα, σύμφωνα με την Εφη Αχτσιόγλου, η οποία ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι είναι ζήτημα υπό διερεύνηση και όχι υπόσχεση.

Η υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1 άφησε ανοιχτό ακόμα ένα ενδεχόμενο, αυτό της επιστροφής των αναδρομικών στους συνταξιούχους από τις περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015, για την περίοδο που μεσολαβεί από τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) έως την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016). Και σ’ αυτήν την περίπτωση όλα εξαρτώνται από τα δημοσιονομικά δεδομένα.

tvxs

 

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...