Ρωσία: Υπό κράτηση η αντιπολιτευόμενη πολιτικός Λιουμπόφ Σόμπολ – Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους

Η Ρωσίδα αντιπολιτευόμενη πολιτικός Λιουμπόφ Σόμπολ, σύμμαχος του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ανακοίνωσε σήμερα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ετέθη υπό κράτηση από την αστυνομία λίγο πριν από την έναρξη μιας διαδήλωσης στη Μόσχα.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της Σόμπολ αστυνομικοί φαίνεται να εισέρχονται στο γραφείο της.

Μεταξύ των ηγετών της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, μόνον η νεαρή δικηγόρος Σόμπολ ήταν ακόμη ελεύθερη. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν είχε συλληφθεί μέχρι τώρα επειδή έχει ένα παιδί σε μικρή ηλικία.

Την Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου η Λιουμπόφ Σόμπολ είχε καταγγείλει «τον εκφοβισμό και την πολιτική καταπίεση» και είχε καλέσει τις αρχές να βάλουν «αμέσως τέλος σ’ αυτή την επίθεση του κράτους εναντίον της κοινωνίας».

Με σχεδόν όλους τους ηγέτες της έχουν συλληφθεί, η ρωσική αντιπολίτευση είχε καλέσει σε διαδήλωση σήμερα στη Μόσχα, για τέταρτο διαδοχικό σαββατοκύριακο, εναντίον του αποκλεισμού των υποψηφίων της από τις τοπικές εκλογές, και αυτή τη φορά οι αρχές είχαν δώσει άδεια για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης. Αυτή επρόκειτο να αρχίσει στις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στη λεωφόρο Ζαχάροφ, κοντά στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας. Οι δύο προηγούμενες τέτοιες συγκεντρώσεις είχαν καταλήξει σε 1.400 και σε 1.000 συλλήψεις αντιστοίχως.

Αυτή η σκλήρυνση της καταστολής εκφράζεται και με τις πολυάριθμες αστυνομικές έρευνες, οι οποίες έχουν στόχο αντιπολιτευόμενους ή και απλούς διαδηλωτές, την έναρξη μιας έρευνας για «ξέπλυμα» με στόχο την οργάνωση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και τις σύντομες ποινές φυλάκισης στις οποίες έχουν καταδικασθεί σχεδόν όλοι οι πολιτικοί σύμμαχοί του.

Σαράντα χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στη Μόσχα ζητώντας ελεύθερες εκλογές

Περίπου 40.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Μόσχα για να διαδηλώσουν κατά του αποκλεισμού των υποψηφίων της αντιπολίτευσης από τις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μια μκο που ειδικεύεται στην καταμέτρηση διαδηλωτών.

«Στις 15:00 τοπική ώρα, 40.000 άνθρωποι», ανακοίνωσε η μκο στη σελίδα της στο Facebook, επιβεβαιώνοντας την επιτυχία αυτής της διαδήλωσης για τη ρωσική αντιπολίτευση , παρά την απουσία όλων των ηγετών της, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή καταδικασμένοι σε μικρές ποινές φυλάκισης.

Για τη σημερινή διαδήλωση είχε δοθεί άδεια από τις αρχές. Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Ζαχάροφ, κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Δώστε μας το δικαίωμα της ψήφου» ή «Μας είπατε ψέματα», ενώ άλλοι κρατούσαν ρωσικές σημαίες ή φωτογραφίες ακτιβιστών που συνελήφθησαν σε προηγούμενες διαδηλώσεις.

«Είμαι εξοργισμένη μ’ αυτή την αδικία σε όλα τα επίπεδα. Δεν μας αφήνουν να κατεβάσουμε στις εκλογές τους υποψηφίους μας οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες υπογραφές. Συλλαμβάνουν τους ανθρώπους που διαδηλώνουν ειρηνικά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιρίνα Ντάργκολτς, μια 60χρονη μηχανικός.

«Έχω την εντύπωση πως η χώρα είναι φυλακισμένη και οι πολίτες της σε ομηρία (…) Κανένας δεν εκπροσωπεί τον κόσμο», διαβεβαιώνει από την πλευρά του ο Ντμίτρι Χομποτόφσκι του κινήματος «ανοιχτή Ρωσία» του εξόριστου πρώην ολιγάρχη Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Στις 20 Ιουλίου, στην τελευταία διαδήλωση που είχε επιτραπεί από τις τοπικές αρχές, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί σ’ αυτή την ίδια λεωφόρο Ζαχάροφ.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...