Αλ. Τσίπρας: Ιστορικό μας χρέος η διεκδίκηση της δικαίωσης σε σχέση με τις γερμανικές οφειλές

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για έμπρακτη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών που προκύπτουν από τη θηριωδία των ναζιστικών στρατευμάτων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  από το μαρτυρικό Κομμένο της Άρτας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης των 317 θυμάτων των ναζιστικών στρατεύματων κατοχής στις 16 Αυγούστου 1943.

«Η Ελληνική Δημοκρατία, λοιπόν, θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό πρωτίστως και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το ιστορικό χρέος. Και πιστεύω πως είναι πλέον καιρός και η Γερμανική Κυβέρνηση σε κλίμα συνεννόησης και καλής πίστης να αναγνωρίσει ότι το θέμα είναι ανοιχτό και επιτέλους να καθίσει στο Τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Εμείς από τη δική μας πλευρά διαβεβαιώνουμε τον ελληνικό λαό ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να κλείσει αυτό το ιστορικό κεφάλαιο, αυτή η ιστορική εκκρεμότητα. Και θέλω να επαναλάβω, ότι δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή προσπάθεια που κρύβει τη σκοπιμότητα της οικονομικής κρίσης. Διεκδικούμε λοιπόν δεν επαιτούμε. Το ιστορικό μας χρέος για τη διεκδίκηση της δικαίωσης σε σχέση με τις γερμανικές οφειλές, σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται και δεν συμψηφίζεται με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Δεν επιθυμούμε ούτε να συμψηφίσουμε, αλλά ούτε και να πάρουμε κάποια υποτιθέμενη ρεβάνς. Αυτό που επιθυμούμε είναι να βρουν δικαίωση οι αγώνες και οι θυσίες του λαού μας ενάντια στον ναζισμό.» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Τσίπρας.

Κατά τις εκδηλώσεις μνήμης, άγημα του στρατού απέδωσε τιμές ενώ τον κ. Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκαν η Κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Βαρεμένος, βουλευτές και ο Δήμαρχος του Δήμου Νικολάου Σκουφά, στον οποίο ανήκει το Κομμένου, κ. Ευστάθιος Γιαννούλης. Τελέστηκε τρισάγιο στην μνήμη των θυμάτων και  εκδηλώσεις στην πλατεία του μαρτυρικού χωριού.