Απαιτούνται βήματα προς την παραγωγή ενέργειας από τα σκουπίδια

Σε ένα επόμενο μεγάλο αλλά και παράλληλα σημαντικό βήμα, στην παραγωγή ενέργειας από τα απορρίμματα, πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με τους διοργανωτές της ημερίδας «Παρουσίαση καινοτόμων τεχνολογιών-λύσεων για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία», που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» της ΔΕΘ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ) και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) παρουσίασαν στην ημερίδα μια νέα μέθοδο για τη διαχείριση των απορριμμάτων που εφαρμόζεται στο εξωτερικό.

«Πρόκειται για μια από μια σειρά εκδηλώσεων που κάνουμε για να ενημερώσουμε τους αρμόδιους φορείς, π.χ. τους δήμους, και τους συμπολίτες μας σχετικά με τις καινοτομίες που εφαρμόζονται στο εξωτερικό πάνω στη διαχείριση των απορριμμάτων. Οφείλουμε να προχωρήσουμε στο δρόμο προς τα μηδενικά απόβλητα. Αυτή τη στιγμή, στην Κεντρική Μακεδονία παράγουμε 800.000 τόνους απορριμμάτων και μόνο το 10-12% αυτών ανακυκλώνεται. Επιπλέον, είναι καιρός να κάνουμε το βήμα προς την παραγωγή ενέργειας από τα σκουπίδια», τόνισε στη DailyThess, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης.

Γνωρίζοντας τις αντιδράσεις πολιτών πάνω σε αυτό το θέμα, ο κ. Γεράνης σημείωσε πως αυτά τα βήματα προς ένα άλλο καθεστώς διαχείρισης των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με τους πολίτες, ωστόσο, πρόσθεσε πως σε αυτό θα βοηθήσει και η γενικότερη αλλαγή κουλτούρας.

img_20160916_110459Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε από ομιλητές η μέθοδος διαχείρισης του υπολείμματος των απορριμμάτων MYT-VVO. Όπως αναφέρθηκε, η HRO Ecosystems Inc του Καναδά και η Recontec GmbH της Γερμανίας συνδύασαν τις ικανότητες τους στο πεδίο της μηχανικής του Περιβάλλοντος με την τεχνογνωσία του Kahlenberg Association για τη διαχείριση απορριμμάτων και τη Northern Watertek Corporation. Αυτή η συνεργασία επέτρεψε την ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, που συνδυάζει δυο ρηξικέλευθες τεχνολογίες.

Η Kahlenberg Association για τη διαχείριση απορριμμάτων έχει αναπτύξει το σύστημα της Τεχνολογικής Μέγιστης Απόδοσης, που συνδυάζει μια βασική Μηχανική Βιολογική Επεξεργασία των Απορριμμάτων με μια σειρά διαδικασίες που παράγουν ομοιογενή, πλούσια σε ενέργεια -με εξασφαλισμένη ποιότητα- καύσιμα και βιοαέριο.

Η Northern Watertek Corporation έχει αναπτύξει τον Οξειδωτή Κάθετου Στροβίλου, μια διαδικασία θερμικής επεξεργασίας για υπόλοιπα απορριμμάτων που μετατρέπει τα σκουπίδια που θα κατευθυνόταν σε χωματερές σε ενέργεια και αδρανές πρόσμιγμα για κατασκευή δρόμων. Σύμφωνα με τους ομιλητές, ένας συνδυασμός αυτών των συστημάτων και διαδικασιών μπορεί να παράσχει στους δήμους 100% ποσοστά εκτροπής από τις χωματερές, σχεδόν καθόλου βλαβερές εκπομπές και σημαντικά χαμηλότερα κόστη διαχείρισης απορριμμάτων.

Κατά τους εκπροσώπους των εταιριών, το Κέντρο Μετατροπής Ενέργειας MYT-VVO, τοποθετημένο εντός ενός εμπορικού ή βιομηχανικού τομέα, μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες μόνιμες θέσεις εργασίας μέσα από την ανάπτυξη της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας.