Απορρίφθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής που κατέθεσαν οι απολυμένοι του ΦΟΔΣΑ

Απορρίφθηκε για δεύτερη φορά από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το αίτημα για προσωρινή διαταγή που κατέθεσαν οι 72 απολυμένοι του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να επιστρέψουν άμεσα στη θέση τους.

Το αίτημα υποβλήθηκε εκ νέου σήμερα στο πλαίσιο της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν προκειμένου να ανακληθούν οι απολύσεις που τους κοινοποιήθηκαν στις 10 Δεκεμβρίου. Οι απολυμένοι χαρακτηρίζουν τις απολύσεις τους παράνομες καθώς όπως υπογραμμίζουν οι συμβάσεις τους θα έπρεπε να παραταθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του νόμου 4429/2016, οι οποίες προβλέπουν την παράταση των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα σε ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και για το 2017 κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Ωστόσο σύμφωνα με τους ίδιους, η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας συγχέει τον εν λόγω νόμο με τον 4430 του 2016, που θέτει ως ανώτατο χρονικό όριο στις συμβάσεις για καθαριότητα, σίτιση, εστίαση και φύλαξη τα δύο χρόνια -βάσει και του προεδρικού διατάγματος 164/2004-, αλλά αφορά όπως προσθέτουν, υπηρεσίες των υπουργείων και των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που εποπτεύονται από τα υπουργεία, αρά οι ίδιοι δεν εμπίπτουν σε αυτόν.  Η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων υπολογίζεται σε περίπου δύο μήνες ενώ η εκδίκαση της κύριας αγωγής έχει οριστεί για τις 15/5.

Στο πλευρό των απολυμένων συμβασιούχων του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας βρέθηκαν επίσης σε ένδειξη συμπαράστασης μέλη του συλλόγου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, ο οποίος κήρυξε επίσης διευκολυντική 3ωρη στάση εργασίας από τις 9 έως τις 12.