Αρχίζει η μάχη για τα αρχαία της Βενιζέλου

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην πόλη λόγω των αρχαίων της Βενιζέλου.

Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και η «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» καλούν αύριο Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου σε συνέντευξη Τύπου, για το θέμα των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό, ζητώντας φυσικά την παραμονή των αρχαιοτήτων στην …γενέθλια γη. Η συνέντευξη θα γίνει στις 11 το πρωί στην αίθουσα «Μακεδονία ΙΙ» του ξενοδοχείου Electra Palace.

Η Κίνηση Πολιτών θεωρεί ότι τα αρχαία δεν πρέπει να ξηλωθούν και να φύγουν από τη Βενιζέλου και πως είναι απόλυτα συμβατή η “συνύπαρξη των Αρχαίων και του Μετρό».

Όπως τονίζει σε σχετικό ψήφισμα, «στις 7 Σεπτεμβρίου 2019, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εξήγγειλε ότι το σημαντικότερο μνημειακό σύνολο που αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη, κατά τις εργασίες κατασκευής του Μετρό το 2012 και συγκεκριμένα του Σταθμού Βενιζέλου, θα αποσπαστεί από τη θέση του.

Η εξαγγελία αντιβαίνει στη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (KAΣ) και στην επακόλουθη Υπουργική Απόφαση του 2017 για την κατά χώραν διατήρησή του και οδηγεί το μνημείο σε βέβαιο αφανισμό. Η εξαγγελία έγινε χωρίς ποτέ κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος να μεταβεί στον σταθμό και να ελέγξει την πορεία των έργων ή να ζητήσει στοιχεία από αρχαιολόγους και την Αττικό Μετρό.

Παράλληλα, προκαλεί αναίτια καθυστέρηση στην ομαλή πορεία του έργου, (ήδη 7 χρόνια εκτός αρχικού σχεδίου), τεράστια αύξηση του χρόνου και του κόστους υλοποίησής του και ακύρωση των μελετών και των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, προς την κατεύθυνση της κατά χώραν διατήρησης του μνημειακού συνόλου. Επιπλέον, εγείρει την ανάγκη εκπόνησης νέων μελετών και νέων ανασκαφικών εργασιών, με άγνωστο οικονομικό κόστος καθώς και αποζημιώσεις του εργολάβου για την ακύρωση της προηγούμενης λύσης.

Οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου, έκτασης 1.500 τ.μ., ξεχωρίζουν για τη μοναδικότητά τους γιατί ανασυστήνουν την έννοια του αστικού χώρου της Βυζαντινής πόλης, αναδεικνύουν τη ρυμοτομία της Θεσσαλονίκης και αποτελούν το πλέον ευανάγνωστο και αυτούσιο κομμάτι του ιστορικού κέντρου της πόλης, το οποίο επιβίωσε έως σήμερα. Η ολοκληρωμένη αρχαιολογική μαρτυρία οφείλει να συνεχίσει να υπάρχει, επισκέψιμη, διδακτική και αλώβητη.

Καλούμε την ελληνική και διεθνή κοινότητα:
• να στηρίξει την προσπάθεια διάσωσης και κατά χώραν ανάδειξης των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη εφαρμόζοντας τις εγκεκριμένες αποφάσεις και μελέτες,
• να υποστηρίξει την απόλυτα συμβατή συνύπαρξη των Αρχαίων και του Μετρό και
• να στείλει μήνυμα στην πολιτική ηγεσία για την ανάδειξη του παρελθόντος μας μέσα από το μέλλον. Να σταματήσει το μεγαλύτερο έγκλημα που επιχειρείται να γίνει στην πόλη τις τελευταίες δεκαετίες».

Σύσκεψη με πρωτοβουλία Τζιτζικώστα

Ωστόσο η άλλη πλευρά δεν μένει άπραγη, με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα αύριο στις 3.30μμ να καλεί τους παραγωγικούς φορείς σε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Β. Όλγας 198, κεντρικό κτίριο, πρώτος όροφος, αίθουσα συσκέψεων) με θέμα το μετρό. Ποιοι αλήθεια είναι οι παραγωγικοί φορείς που θα αποφασίσουν για το μετρό.

Ο δήμαρχος, Κ. Ζέρβας, έχει ταχθεί υπέρ της απομάκρυνσης των αρχαίων, όπως βέβαια και οι “συνεργαζόμενες” δυνάμεις. Ο Σ. Βούγιας κινείται στον ενδιάμεσο χώρο και ζητά έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Από την άλλη, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, «Θεσσαλονίκη Μαζί», «Μένουμε Θεσσαλονίκη» και «Πόλη Ανάποδα» συντάσσονται με τον Μπουτάρη. «Θα το πάμε στα δικαστήρια αν χρειαστεί, θα μπούμε μπροστά, είναι ντροπή για τη Θεσσαλονίκη αυτή η συμπεριφορά του Μητσοτάκη, που ήρθε και ανακοίνωσε την απομάκρυνση των αρχαίων από τη Βενιζέλου χωρίς να ρωτήσει κανένα» τονίζει η δημοτική σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκη, Έλλη Χρυσίδου.

Φ.Δ.