Brexit, Τουρκία και Χαλέπι απασχόλησαν τη χθεσινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες

Κατά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση όλων των χωρών της ΕΕ στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, χωρίς ωστόσο να γίνει κάποια αναφορά στην κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες, παρά τις απειλές της Τουρκίας ότι, εάν δε λάβουν σχετική απόφαση, θα σταματήσει την εφαρμογή της.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, στα συμπεράσματά τους οι αρχηγοί περιορίστηκαν στη δήλωση ότι «η αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης εξακολουθεί να αποτελεί κοινό στόχο», σημειώνοντας πως κατά τους τελευταίους μήνες αναδείχθηκαν «ορισμένοι τομείς σύγκλισης, ενώ άλλοι τομείς χρήζουν περαιτέρω εργασιών». Καλούν δε το Συμβούλιο «να ολοκληρώσει τη διαδικασία με σκοπό την επίτευξη συναίνεσης ως προς την πολιτική ασύλου της ΕΕ κατά την εισερχόμενη προεδρία». Τέλος, οι «28» υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση, ιδίως για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να προσκαλέσουν αντιπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμμετάσχουν σε συναντήσεις που θα προετοιμάσουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, είπε χθες ο Ντόναλντ Τασκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Τουσκ πρόσθεσε ότι οι ηγέτες είχαν συζητήσει το αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας, αφού ο απερχόμενος πρόεδρός του τούς προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να εμποδίσει μια συμφωνία εξόδου.

Επίσης, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε πως συζητήθηκε η πιθανότητα διοργάνωσης μιας συνόδου κορυφής μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των τουρκικών αρχών. «Νομίζω, μπορούμε να πούμε πως λάβαμε την εντολή να διοργανώσουμε μια τέτοια συνάντηση μέσα στον επόμενο μήνα. Χωρίς ημερομηνία, αλλά με ξεκάθαρη πρόθεση να συνεχίσουμε το διάλογο με την Τουρκία» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε πως, παρ’ όλο που δεν έχει ολοκληρωθεί η εκπλήρωση όλων των κριτηρίων για την κατάργηση της βίζας, υπάρχουν αρκετά θέματα που θα δικαιολογούσαν μια τέτοια πρωτοβουλία, όπως η τελωνειακή ένωση και το μεταναστευτικό.

Σε ό,τι αφορά το Χαλέπι, ο Ντάναλντ Τουσκ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει χρήση όλων των διπλωματικών διαύλων για να ασκήσει πίεση ώστε να φτάσει εκεί η ανθρωπιστική βοήθεια  και να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός από τη συριακή πόλη. Ο Τουσκ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να τεθεί με βία τέλος στον πόλεμο στη Συρία, και ότι οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ κατανόησαν ότι δεν υπήρξαν αρκετά αποτελεσματικοί ως πρός τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν. Είπε επίσης ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ που συναντήθηκαν για συνομιλίες στις Βρυξέλλες χθες ήταν πιό ριζοσπαστικοί στις απόψεις τους για το συριακό από ό,τι πριν από τρεις μήνες, αλλά δεν αποφάσισαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία για το ρόλο της στη σύρραξη.