Δήμαρχος Βόλβης: Πολλοί γονείς στον Προφήτη λειτούργησαν παρορμητικά

Το δημοτικό σχολείο Προφήτη επισκέφθηκε χθες ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, όπου είχε συνάντηση με τον διευθυντή και τους διδάσκοντες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Λιάμας ενημερώθηκε από το εκπαιδευτικό προσωπικό για τις συνθήκες φοίτησης των προσφυγόπουλων, καθώς και για το θέμα που προέκυψε με τις αντιδράσεις των γονέων, οι οποίοι επέλεξαν να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο μάθημα.

Ο δήμαρχος Βόλβης επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου Βόλβης, το οποίο συνεδρίασε τακτικά το βράδυ της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου, σε πολυπληθή αντιπροσωπεία γονέων του δημοτικού συμβουλίου Βόλβης που παρευρίσκονταν, τονίσθηκε ότι θα πρέπει άμεσα να επιστρέψουν τα παιδιά τους σχολείο.

Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, με την ιατρική τους ιδιότητα: ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλβης Ν. Θωμά, ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας Χρ. Χατζής και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέας Μαδύτου Α. Στοϊτσας, διαβεβαίωσαν τους γονείς ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας. Στην συνεδρίαση για τον σκοπό αυτό κλήθηκε και παρέστη ο καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ Γιώργος Τσιάκαλος, ο οποίος καθησύχασε τους γονείς για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, αλλά αναφέρθηκε και στην ανάγκη εδραίωσης κλίματος εμπιστοσύνης και συνύπαρξης με τα παιδιά των προσφύγων.

«Μετά από αυτές τις διαβεβαιώσεις», επισήμανε ο κ. Λιάμας, «καλώ τους γονείς να συμβάλουν στην κανονικότητα της λειτουργίας του σχολείου. Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα το δικαίωμα στη μόρφωση, γι’ αυτά τα βασανισμένα παιδιά, που έζησαν τη φρίκη του πολέμου και την προσφυγιά. Οι κάτοικοι του Προφήτη δεν είναι ρατσιστές ούτε ξενόφοβοι, αλλά είναι γνωστοί για τη φιλοξενία τους. Αναγνωρίζουμε ότι πολλοί γονείς αντέδρασαν παρορμητικά, οδηγούμενοι τόσο από την έλλειψη ενημέρωσης, όσο και από την αυταρχική αντιμετώπισή τους υπό τον κλοιό της αστυνομίας».

Πρόσθεσε ακόμη, ότι ο δήμος Βόλβης θα φροντίσει να διαλύσει και τα τελευταία σύννεφα ανησυχιών των γονέων, με μια σειρά δράσεων, ειδικότερα για τα θέματα υγιεινής. Επιπλέον, ζήτησε δημόσια από τους γονείς να κλείσουν τα αυτιά τους σε ακραίες φωνές που υποδαυλίζουν την ένταση. «Δυστυχώς», σημείωσε, «ορισμένοι που προέρχονται εκτός δήμου Βόλβης προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την έλλειψη ενημέρωσης και το κλίμα αστυνομοκρατίας, για να μετατρέψουν τις ανησυχίες των γονέων σε ξενοφοβικό ξέσπασμα».

Ο κ. Λιάμας καταδίκασε απερίφραστα το περιστατικό φραστικού προπηλακισμού του διευθυντή του δημοτικού σχολείου Προφήτη και κατηγόρησε τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ανανιάδη ότι δυναμιτίζει την κατάσταση με αναλήθειες και αυταρχικές συμπεριφορές, καταλογίζοντάς του ότι «αντί να ενημερώσει έγκαιρα και έγκυρα τους γονείς του Προφήτη, επέλεξε: α) να στείλει από το πρωί της περασμένης Δευτέρας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από το δημοτικό σχολείο του Προφήτη, και β) να ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση για τη μη αποστολή παιδιών στο σχολείο, όπως φυσικά ήταν δικαίωμα του».