Οι Οικολόγοι Πράσινοι για το μάθημα των θρησκευτικών

Η θεματική ομάδα παιδείας των Οικολόγων Πράσινων με ανακοίνωσή της ζητά την αναπροσαρμογή του περιεχομένου των Θρησκευτικών, όπως και άλλων μαθημάτων και δράσεων της σχολικής κοινότητας, που έχουν εν πολλοίς ξεπεραστεί από τις σημερινές συνθήκες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν πως η έξοδος από την πολύπλευρη κρίση δεν θα γίνει με αναδίπλωση σε συντηρητικές αντιλήψεις αλλά αντίθετα με την εμβάθυνση της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του συνταγματικού πατριωτισμού. Εκφράζουν επίσης τη θεμελιώδη αρχή τους για πλήρη σεβασμό στην πολιτισμική ιδιαιτερότητα, στη θρησκευτική ελευθερία και στην ελευθερία της έκφρασης κάθε παιδιού.

Η άνοδος του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και του ρατσισμού δίνει την ευκαιρία στο μάθημα των θρησκευτικών να γίνει βήμα διαλόγου ανάμεσα στις θρησκείες και τους πολιτισμούς, υποστηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και προσθέτουν πως στο πλαίσιο μίας πολυπολιτισμικής δημοκρατικής κοινωνίας, με κοσμικό προσανατολισμό, που θεωρεί τη θρησκευτική πίστη ιδιωτική υπόθεση, το μάθημα το Θρησκευτικών, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εκσυγχρονιστεί στη μεθοδολογία και στο περιεχόμενο της διδασκαλίας του και να αποτελεί πεδίο μελέτης του θρησκευτικού φαινομένου μέσα από μία φιλοσοφική, ιστορική και κοινωνιολογική και όχι «ομολογιακή» προσέγγιση, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Και καταλήγουν πως η μελέτη της ορθόδοξης παράδοσης από ιστορική και πολιτισμική σκοπιά θα πρέπει επίσης να αναλύεται στο ίδιο πνεύμα προσέγγισης του μαθήματος.