Εκλεκτικές συγγένειες του 19ου αιώνα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Τρεις νέοι, φιλόδοξοι και παθιασμένοι μουσικοί, που έμελλε να αναδειχθούν σε εξαίρετους συνθέτες της λόγιας μουσικής του 19ου αιώνα, συναντώνται στη Λειψία την περίοδο 1830 – 1850 και συνδέονται με στενές φιλικές σχέσεις. Ανταλλάσσουν φιλοσοφικές ιδέες και μουσικές σελίδες, διατυπώνουν κριτικές και αφιερώσεις και πλάθουν, μέσω των δημιουργιών τους, αυτό που μετέπειτα θα χαρακτηριστεί ως «γερμανικός ρομαντισμός». Ο Ρόμπερτ Σούμαν(Robert  Schumann), μαζί με τη σύζυγό του Κλάρα (Clara), ο Φέλιξ Μέντελσον(Felix Mendelssohn) και, λίγο αργότερα, ο Γιοχάνες Μπραμς(Johannes Brahms) συγκροτούν την παρέα «των οπαδών του Δαυίδ», η οποία μάχεται ενάντια στον μουσικό φαρισαϊσμό της εποχής, ενάντια στην ορθολογική – και αποκομμένη από το συναίσθημα – μουσική έκφραση.

Τρία αντιπροσωπευτικά έργα αυτής της ιστορικής συγκυρίας και μοναδικής καλλιτεχνικής συνάντησης θα αναβιώσουν τη Δευτέρα 6 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, χάρη στο βιολοντσέλο του Δημήτρη Πάτρα και στο πιάνο της Μαριλένας Λιακοπούλου. Η εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο διεθνή κύκλο μουσικής δωματίου, θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του κτηρίου Μ2, με ώρα έναρξης στις 9 μ.μ.

Οι δύο ερμηνευτές θα παρουσιάσουν τα «Πέντε κομμάτια σε λαϊκό ύφος» (έργο 102) του Σούμαν, τη «Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο Αρ. 2 σε Ρε μείζονα» (έργο 58) του Μέντελσον και τη «Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο Αρ. 2 σε Φα μείζονα» (έργο 99) του Μπραμς.

Οι τιμές των εισιτηρίων για την εκδήλωση ανέρχονται σε 10€ και 5€(μειωμένο).