Τα πανέμορφα αυτά κυκλαδίτικα νησιά Πάρος, Τήνος, Μύκονος και Σαντορίνη πέρα από πολύ γνωστά για την απέραντη ομορφιά και τις παραλίες τους είναι και σημαντικός πόλος έλξης για οινοτουρισμό.
Πολλοί είναι αυτοί που ταξιδεύουν με σκοπό να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και εμπειρίες. Η οινογνωσία έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και δεν παύει να εξελίσσεται. Η Ελλάδα ως γνωστών φημίζεται για τα πολύ ωραία και ποιοτικά κρασιά της, οπότε επόμενο ήταν να είναι στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς για οινοτουρισμό. Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα 4 νησιά σύμφωνα με έρευνες είναι από τα κορυφαία στην Ελλάδα για να γευτείς κρασί.
Σαντορίνη
Η Σαντορίνη είναι πολύ γνωστή για τη ποικιλία ασύρτικου κρασιού της περιοχής σε συνδυασμό με το οικοσύστημα του νησιού. Το ηφαιστιογενές έδαφος της, είναι κατάλληλο για καλλιέργειες αμπελώνων καθώς τους βοηθά στην απορρόφηση της νυχτερινής υγρασίας.
Εκτός αυτού υπάρχουν και αρκετά μέρη όπου μπορείς να προγραμματίσεις οινογνωσία και ξενάγηση με τα τοπικά κρασιά.
Πάρος
Αν επισκεφθείς την Πάρο τότε δεν πρέπει σίγουρα να παραλείψεις την οινογνωσία στο νησί. Ένας πολύ γνωστός οινοτουριστικός προορισμός είναι και η Πάρος στην οποία θα συναντήσεις τα περιβόητα λευκά γλυκά κρασιά.
Οινοποιεία υπάρχουν κοντά στη Νάουσα αλλά και κοντά στην Παροικιά. Ουσιαστικά, η διαδρομή Παροικιά-Νάουσα είναι και ο δρόμος του κρασιού της Πάρου.
Τήνος
Η Τήνος έχει μεγάλη ιστορία και παράδοση στο χώρο του κρασιού και πλέον έχει ανέβει αρκετά και ο οινοτουρισμός στην περιοχή. Στην Τήνο οι φίλοι του κρασιού έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τους παραγωγούς της, να επισκεφτούν αμπελώνες, οινοποιεία και να πραγματοποιήσουν οινικές περιηγήσεις.
Ακόμα, μπορούν να απολαύσουν wine tastings και pairings με τοπικά προϊόντα και να δοκιμάσουν τα προϊόντα της σε πλήθος καταστημάτων εστίασης.
Μύκονος
Πέρα από τρομερά κοσμοπολίτικη, η Μύκονος φημίζεται και για τα ξακουστά κρασιά της. Τα οποία κρασιά, έχουν τεράστια κατανάλωση ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που το νησί ασφυκτιά από κόσμο. Στη Μύκονο οι αμπελώνες είναι σε σειρά χαμηλής ανύψωσης εξαιτίας των έντονων ανέμων του νησιού.
Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται εκεί είναι οι αιγαιοπελαγίτικες: Ασύρτικο, Αηδάνι Μονεμβασιά, Μανδηλαριά και Αθήρι και οι ξένες Cabernet Sauvignon & Syrah.