Φεστιβάλ Αφήγησης στη Θεσσαλονίκη

Οι Lupus in Fabula διοργανώνουν το 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης στο Μπενσουσάν Χαν, έναν ιστορικό χώρο στο κέντρο της πόλης, από τις 24 έως τις 26 Νοεμβρίου 2017.

Oλοκαίνουργιο, διαφορετικό, διευρυμένο και ανανεωμένο, το 3ο ΦΑΘ 2017 – μια διοργάνωση που ξεκίνησε φιλοδοξώντας να μυήσει τους Θεσσαλονικείς στη μαγεία της αφήγησης ιστοριών για να εξελιχθεί σιγά σιγά σε έναν πολύπτυχο θεσμό και σε ένα πολυαναμενόμενο event – συναντά και φέτος το κοινό του, με πολλές και διαφορετικές δράσεις που τονώνουν το ενδιαφέρον για τη γοητεία της προφορικής παράδοσης, των μύθων και των θρύλων, παλιών αλλά και σύγχρονων.

Στο πρόγραμμα που σχεδίασαν φέτος οι Lupus in Fabula προτείνουν ένα πλούσιο 3ήμερο εκδηλώσεων που περιλαμβάνει παραστάσεις, σεμινάρια, εργαστήρια, δρώμενα και άλλες ποικίλες και απρόσμενες δράσεις, καθώς και μια σύμπραξη-έκπληξη από την ομάδα πολιτιστικών διαδρομών dot2dot.

Από την Παρασκευή 24 έως την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 το κοινό καλείται για άλλη μια χρονιά να βιώσει μια μοναδική εμπειρία και να έρθει σε επαφή με προφορικό υλικό της συλλογικής μνήμης, το οποίο συναντιέται με την ατομική εμπειρία και το προσωπικό βίωμα.

Γνωστοί παραμυθάδες και νέοι αφηγητές, μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί και εμψυχωτές που τους συνοδεύουν, παρουσιάζουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους ιστορίες ξεχασμένες και  κρυμμένες. Παραμύθια που σώζονται αιώνες και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά μέσω του προφορικού λόγου.

Οι παραστάσεις αφήγησης του 3ου ΦΑΘ 2017 είναι:
Post mortem (Παράσταση αφήγησης)
Lupus in fabula με τον Γιώργο Μαντζουρανίδη
Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 |21:00-22:15

Οι νεραϊδοπαρμένοι (Παιδική παράσταση)
Μελωμύθι / αφήγηση, μουσική: Πέννυ Αβράμπεκη, μουσική: Δημήτρης Τριχάκης
Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 |18:00-19:00

Ολάνθιστοι ανθρωπάκια (Μουσικές αφηγήσεις)
Space Narration / αφήγηση: Νάντια Καβουλάκου, μουσική σύνθεση και εκτέλεση: Σπύρος Παν
Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 |19:00-20:00

Η νύχτα του κορακιού (Παράσταση αφήγησης)
αφήγηση: Λίλη Λαμπρέλλη, μουσική: Γιάννης Ψαριώτης
Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 |21:00-22:00

Γυναίκες ελεύθερες (Παράσταση αφήγησης)
αφήγηση: Ανθή Θάνου, μουσική: Αλέξανδρος Μακρής, χορογραφία – κίνηση: Δώρα Μελά
Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 |21:00-22:00

Σημαντικά όμως σεμινάρια και workshops φιλοξενούνται παράλληλα με τις παραστάσεις κατά τις ημέρες διεξαγωγής του φεστιβάλ, για όσους ενδιαφέρονται για περαιτέρω γνωριμία με παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές αφήγησης. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παραμυθάδες και αφηγητές, σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας και ξεναγούς που αναζητούν νέα εργαλεία για τη δουλειά τους, σε ψυχολόγους, σε δραματοθεραπευτές και εμψυχωτές, που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, αλλά και σε καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να διευρύνουν το εκφραστικό τους πεδίο. Και βέβαια, σε όποιον ενδιαφέρεται για την τέχνη της αφήγησης και έχει διάθεση να την ανακαλύψει. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Τα εργαστήρια όπως και οι παραστάσεις απευθύνονται σε ενήλικο κοινό.

Σεμινάριο για το σκηνικό άγχος

Ένα σημαντικό και ιδιαίτερο γεγονός της φετινής διοργάνωσης είναι το διήμερο σεμινάριο για το σκηνικό άγχος που απευθύνεται σε μια ευρεία γκάμα ενδιαφερομένων (performers, ηθοποιοί, μουσικοί, αφηγητές, αλλά και παιδαγωγοί, ακόμα και ξεναγοί ή ομιλητές συνεδρίων, στελέχη επιχειρήσεων και λοιποί επαγγελματίες οι οποίοι εκτίθενται στο κοινό, και βέβαια, όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο δημόσιο λόγο, εξαιτίας του…τρακ). Το σεμινάριο Η τέχνη του εκτίθεσθαι επιμελείται η Dr Νιόβη – Διονυσία Κλαυδιανού, διεθνώς αναγνωρισμένη σοπράνο, ηθοποιός, καθηγήτρια μουσικών σπουδών και mental trainer με αντικείμενο τη νοητική και συναισθηματική προετοιμασία σε συνθήκες που απαιτούν υψηλή απόδοση για τους ανθρώπους της σκηνής.

Άλλες δράσεις

Το φετινό πρόγραμμα εμπλουτίζουν διάφορες δράσεις αλλά και συνεργασίες με ανθρώπους και ομάδες που τους συνδέουν εκλεκτικές συγγένειες με την τέχνη της αφήγησης, όπως π.χ. η σύμπραξη με τους πρόσφυγες του Κέντρου Ημέρας Προσφύγων ΑΛΚΥΟΝΗ, ο προβληματισμός, με μέσο την αφήγηση, πάνω σε θέματα που αφορούν την LGBTQI κοινότητα της Θεσσαλονίκης κ.ά.

Το πρόσωπο & το αντικείμενο – Ιστορίες πίσω από το αντικείμενο
Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 |18:00-19:00

Queer Stories Παράσταση αφήγησης: Λίνος Μάνεσης / Queerδιστά Πορτοκάλια
Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 |19:00-20:00

Ένα χάνι ιστορίες
Σάββατο 25 & Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 |12:00-18:00.