Γ. Χουλιαράκης: Ούτε ένα πρόσθετο μέτρο στον προϋπολογισμό σε σχέση με το προσχέδιο

Από το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, στο τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί την 21η Νοεμβρίου στη Βουλή, δεν θα υπάρχει ούτε ένα πρόσθετο μέτρο, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος τόνισε ότι από τον Ιανουάριο του 2018 και με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μπαίνουμε ουσιαστικά στο τελευταίο κομμάτι του προγράμματος προσαρμογής.

«Προσωπική εκτίμηση είναι ότι το Πρόγραμμα Προσαρμογής ολοκληρώνεται ουσιαστικά τον Ιανουάριο του 2018. Τα προαπαιτούμενα που απομένουν για τον Χειμώνα και την Άνοιξη του 2018 με την τελευταία αξιολόγηση τον Μάιο – Ιούνιο του 2018 είναι προαπαιτούμενα υλοποίησης ήδη νομοθετημένων δράσεων και είναι λίγα. Άρα, ουσιαστικά το Πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης, κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία εισήχθη προς επεξεργασία το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2018.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι και το Σχέδιο του Προϋπολογισμού θα αποτυπώνει ακριβώς ότι και το Προσχέδιο και προσέθεσε ότι τα «πρωτοσέλιδα» που μιλούν για επιπλέον μέτρα 2,4 δισ. ή 1 δισ. δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Εξήγησε επίσης ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017 είναι πλεόνασμα – με όρους προγράμματος – της τάξεως του 2,8% του ΑΕΠ και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ένα μέρος του πλεονάσματος, «όχι μικρό», της τάξης του 0,6% με 0,7% του ΑΕΠ, που πράγματι προκύπτει από την καλύτερη απόδοση των φορολογικών μέτρων και από τον έλεγχο μη παραγωγικών δαπανών, να κατευθυνθεί με κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια οικογενειακής κατάστασης για την ενίσχυση των εισοδημάτων των πιο αδύναμων νοικοκυριών.

«Πρόκειται για ένα μέτρο one-off, που μας δίνει ως περιθώριο ο φετινός Προϋπολογισμός. Φέτος το υλοποιούμε. Αλλά πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέτρο της μεγάλης προσπάθειας που έκανε η ελληνική οικονομία για να πετύχουμε τους στόχους και να βγει η χώρα από την κρίση» τόνισε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε ότι το υπόλοιπο της υπεραπόδοσης πάνω από τον στόχο θα μείνει στα δημόσια ταμεία ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για το ενδεχόμενο αναθεώρησης του στόχου του Προϋπολογισμού του 2017, τον επόμενο Απρίλιο. «Είναι γνωστό ότι τα αποτελέσματα αυτά, είναι προσωρινά και επιβεβαιώνονται με τη σφραγίδα της Eurostat αντίστοιχα τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του επόμενου έτους. Δεν θέλουμε να πάρουμε ρίσκα. Βλέπουμε ότι πολλές φορές υπάρχει αναθεώρηση. Υπήρχε για το αποτέλεσμα του 2016, που πήγε από 4,2 στο 3,8. Κρατάμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας ώστε σε κάθε περίπτωση ο στόχος του 2017 να επιτευχθεί», εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι από τον Ιανουάριο του 2018 και με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μπαίνουμε ουσιαστικά στο τελευταίο κομμάτι του προγράμματος προσαρμογής και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Πρόγραμμα Προσαρμογής ολοκληρώνεται ουσιαστικά τον Ιανουάριο του 2018. «Τα προαπαιτούμενα που απομένουν για τον Χειμώνα και την Άνοιξη του 2018 με την τελευταία αξιολόγηση τον Μάιο – Ιούνιο του 2018 είναι προαπαιτούμενα υλοποίησης ήδη νομοθετημένων δράσεων και είναι λίγα. Άρα ουσιαστικά το Πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά», τόνισε.

Όπως προσέθεσε ο κ. Χουλιαράκης, μπαίνουμε τότε σε μια περίοδο οικονομικής ανάκαμψης που θα χαρακτηριστεί από δύο κύρια θέματα: μπαίνουμε στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους (Ιανουάριο – Μάρτιο του 2018) και στη συζήτηση για την επόμενη μέρα μέχρι το τέλος του Προγράμματος.