Για Νοέμβριο ή Δεκέμβριο αναβάλλονται οι αυστριακές εκλογές

Αναβάλλονται τελικά οι αυστριακές εκλογές, μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την κόλλα που χρησιμοποιήθηκε στις επιστολικές ψήφους. Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, στις 27 Νοεμβρίου ή στις 4 Δεκεμβρίου πρόκειται να γίνει τελικά ο δεύτερος γύρος των αυστριακών προεδρικών εκλογών. Την αναβολή και τις δύο πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής του, ανακοίνωσε το μεσημέρι σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, αφού είχαν προηγηθεί χθες και σήμερα το πρωί, πολύωρες συσκέψεις με νομικούς συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ αργότερα ο ίδιος πρόκειται να ενημερώσει σε σύσκεψη τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Σίγουροι για την αναβολή του επαναληπτικού γύρου, έπειτα από τα προβλήματα που προέκυψαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, είχαν εμφανιστεί ήδη από το Σάββατο τόσο ο υποψήφιος των Πράσινων και νικητής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν (ποσοστό 50,3 ο/ο), όσο και ο αντίπαλός του, υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ (49,7 ο/ο).

Εντονα επιφυλακτικός είχε δηλώσει χθες και ο υπουργός Εσωτερικών ως προς το αν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κανονικά η νέα προσφυγή στις κάλπες για τη διεκδίκηση του ύπατου αξιώματος στη χώρα, μετά τις διαπιστώσεις για κάποια σφάλματα στην παραγωγή των φακέλων για τις επιστολικές ψήφους, που, κατά την άποψη αρκετών ιθυνόντων θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αδιάβλητο της ετυμηγορίας και να οδηγήσουν κατόπιν σε νέα προσβολή του εκλογικού αποτελέσματος.

Πολιτικοί παρατηρητές στη Βιέννη, αλλά και σχετικά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, επισημαίνουν πως, μετά την αμφιλεγόμενη ακύρωση του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία της 22ας Μαίου, με την “νομικίστικη” απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας το οποίο είχε αποδεχθεί σχετική προσφυγή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων για κάποιες παρατυπίες και λάθη, η τωρινή αναβολή του επαναληπτικού γύρου τους της 2ας Οκτωβρίου, αποτελεί ένα δεύτερο “φιάσκο”.

Ο υποψήφιος του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ – όπως και ο αρχηγός του κόμματος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε – ασκεί δριμεία κριτική για “συνωμοσία” εναντίον του, από τα κόμματα του “κατεστημένου” με αυτή την αναβολή της διεξαγωγής του επαναληπτικού γύρου.

Επιπλέον, ο ακροδεξιός υποψήφιος επαναλαμβάνει την απαίτησή του, κατά τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών να μην υπάρξει η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, προφανώς επειδή οι επιστολικές ψήφοι υπήρξαν καθοριστικές για την εκλογική ήττα του.

Η κατάργηση της επιστολικής ψήφου στο εσωτερικό, την οποία ζητά εκ νέου και ο αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, είναι πάγια θέση της Ακροδεξιάς εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επιστολικές ψήφοι προέρχονται κυρίως από προοδευτικούς ψηφοφόρους.