Γιατί να κάνω διδακτορικό: Λόγοι, προϋποθέσεις & κόστος

Είναι αδιαμφισβήτητο πως το διδακτορικό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα στη ζωή ενός ανθρώπου! Δείχνει ότι υπάρχουν υψηλές προσδοκίες και φιλοδοξίες, όνειρα και, κυρίως πείσμα.

Αν έχεις υπάρξει φοιτητής και έχεις αποκτήσει το πρώτο σου πτυχίο αλλά και ένα μεταπτυχιακό, τότε μπορεί να αναρωτιέσαι πράγματα όπως:

Να κάνω διδακτορικό ή όχι; Γιατί να κάνω διδακτορικό;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να εξελίξουν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις και να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες με ένα επιπρόσθετο δίπλωμα: αυτό της διδακτορικής διατριβής.

Αν, λοιπόν, το σκέφτεσαι αλλά έχεις αμφιβολίες, βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος! Είμαστε εμείς εδώ για να σε πείσουμε.

Πάμε να δούμε τους λόγους για τους οποίους αξίζει να επενδύσεις σε διδακτορικές σπουδές!

Γιατί να κάνεις διδακτορικό – Λόγοι

Η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής είναι μια άκρως απαιτητική διαδικασία, η οποία μπορεί να φέρει πίεση, άγχος, κούραση κ.λπ.

Ωστόσο, δεν είναι όλα αρνητικά γύρω από το διδακτορικό.

Υπάρχουν μερικοί πολύ καλοί λόγοι για να επιλέξεις να κάνεις διδακτορικές σπουδές και αυτούς ακριβώς θα δούμε αμέσως παρακάτω!

1. Θα ανακαλύψεις καινούργια γνώση

Αν είσαι από τους ανθρώπους που θέλουν διαρκώς να μαθαίνουν καινούργια πράγματα, τότε το διδακτορικό είναι η ευκαιρία σου!

Για να αξίζει μια διδακτορική διατριβή, χρειάζεται οπωσδήποτε το συγκεκριμένο θέμα προς μελέτη να είναι πρωτότυπο και να μην έχει εξεταστεί η μελετηθεί από προηγούμενους ερευνητές.

Αυτό σου ανοίγει μια πόρτα στη νέα γνώση και αν είσαι άτομο που λατρεύεις να μαθαίνεις νέα πράγματα, τότε έχεις ήδη βρει έναν καλό λόγο και έχεις δώσει μια εξαιρετική απάντηση στο τι μπορείς να κάνεις με το διδακτορικό σου.

2. Θα πρόκειται για ένα σπουδαίο επίτευγμα

Η έρευνα είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της κοινωνίας και της εξέλιξής της.

Η δική σου έρευνα μπορεί να βάλει ένα ακόμα σημαντικό λιθαράκι στη μελέτη ενός ζητήματος ή φαινομένου, κάτι που αυτόματα δίνει τεράστια αξία στη δουλειά σου.

Υποψήφιος διδάκτορας δουλεύει τη διδακτορική του διατριβή στο λάπτοπ του.

Επιπλέον, ο κόπος χρόνων αλλά και η ανταπόκρισή σου στις απαιτητικές συνθήκες της εκπόνησης ενός διδακτορικού θα έχουν τεράστια αξία στο τέλος της διαδρομής.

Μέσα από την έρευνά σου μπορείς να αφήσεις το αποτύπωμά σου σε ένα επιστημονικό πεδίο, κάτι που λογικά αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για πολύ κόσμο.

3. Θα κάνεις κάτι που νιώθεις ότι σου ταιριάζει

Σε κάποιους ανθρώπους η δίψα για γνώση είναι ακόρεστη, ξεκινά από τη μικρή ηλικία και συνεχίζει και στην ενήλικη ζωή.

Τους αρέσει το ψάξιμο, η αναζήτηση νέας πληροφορίας, η παρακολούθηση των εξελίξεων στο πεδίο που τους ενδιαφέρει κ.λπ.

Αν είσαι και εσύ ένα από αυτά τα άτομα, τότε να είσαι σίγουρος πως το διδακτορικό δε θα σε απογοητεύσει.

4. Οι κάτοχοι διδακτορικού έχουν μεγαλύτερο μισθό

Ένας ακόμα σπουδαίος λόγος για να κάνεις διδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό είναι, φυσικά, ο οικονομικός παράγοντας.

Οι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών δικαιούνται υψηλότερες αμοιβές, οπότε, αν μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού σου αποφασίσεις να βγεις στην αγορά εργασίας, θα έχεις πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να πληρώνεσαι καλύτερα από τον μέσο όρο.

Όμως, πέρα από τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχεις ως κάτοχος διδακτορικού τίτλου, υπάρχουν επίσης ευκαιρίες και για το διάστημα που θα δουλεύεις το διδακτορικό σου.

Για παράδειγμα, μπορείς να αναζητήσεις και να «κυνηγήσεις» υποτροφίες για τις διδακτορικές σπουδές σου, οι οποίες δίνονται τόσο από κρατικά ιδρύματα, όσο και από διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις που μπορεί να δραστηριοποιούνται στον ερευνητικό σου τομέα.

Πλέον είσαι σε θέση να γνωρίζεις γιατί και πού χρησιμεύει το διδακτορικό!

Και αφού είδαμε 4 καλούς λόγους που απαντούν στο γιατί να κάνεις διδακτορικό, πάμε τώρα να δούμε και κάποια επιπλέον στοιχεία που μπορεί να αναζητάς σχετικά με τις διδακτορικές σπουδές.

Διδακτορικό – Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά

Πέρα από το «γιατί», μεγάλη σημασία έχει να γνωρίζει κανείς και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να κάνει διδακτορικό.

Κατ’ αρχάς, να πούμε πως ο νέος νόμος για τα διδακτορικά (4957/2022) και, γενικά, για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα ορίζει πως η διάρκεια εκπόνησης μιας διδακτορικής διατριβής μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 6 χρόνια.

Πώς, όμως, ξεκινάς ένα διδακτορικό;

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να έχεις ολοκληρώσει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Ακόμα, είναι αναγκαίο να έχεις πτυχίο αγγλικών επιπέδου C2 (Proficiency), να έχεις στην κατοχή σου κάποιες συστατικές επιστολές από καθηγητές πανεπιστημίου (είτε από το προπτυχιακό είτε από το μεταπτυχιακό σου).

Φοιτητές με διπλώματα στα χέρια στέκονται στη σειρά κατά τη διάρκεια αποφοίτησής τους και απονομής του διδακτορικού τους.

Ακόμα, αφού θα έχει γίνει η επιλογή του θέματος του διδακτορικού, θα πρέπει αυτό να δηλωθεί στην αίτηση που θα υποβάλεις στο πανεπιστημιακό ίδρυμα που σε ενδιαφέρει. Στην ίδια αίτηση, θα πρέπει να συμπεριλάβεις τον προτεινόμενο τίτλο αλλά και το όνομα του καθηγητή που θα επιβλέπει τη δουλειά σου.

Κάποια ακόμα δικαιολογητικά που θα πρέπει να στείλεις είναι:

  • Βιογραφικό σημείωμα
  • Επίσημα αντίγραφα πτυχίου και μεταπτυχιακού
  • Αποδεικτικά επιστημονικών δημοσιεύσεων (εάν υπάρχουν)
  • Πιστοποιητικά αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακού και μεταπτυχιακού

Πόσο κοστίζει ένα διδακτορικό;

Αν επιλέξεις το εξωτερικό για τις διδακτορικές σου σπουδές, τότε είναι πιθανό να χρειάζεται να πληρώσεις δίδακτρα (σε κάποιες χώρες, τουλάχιστον).

Ωστόσο, τα διδακτορικά στην Ελλάδα είναι δωρεάν, καθώς δεν έχουν δίδακτρα.

Γιατί να κάνω διδακτορικό – Συμπερασματικά

Ελπίζουμε μέσα από το παραπάνω άρθρο να σε βοηθήσαμε να απαντήσεις στο γιατί να κάνεις διδακτορικό αλλά και να σου δώσαμε γενικά κάποιες χρήσιμες πληροφορίες γύρω από τις διδακτορικές σπουδές.

Η εκπόνηση μιας διδακτορικής διατριβής αποτελεί ένα μονοπάτι σύνθετο και αρκετά δύσκολο. Κανείς δεν είπε, άλλωστε, ότι υπάρχει εύκολο διδακτορικό, καθώς αυτό απαιτεί μεγάλη προσήλωση, συγκέντρωση, αντοχή και δίψα και όρεξη για γνώση και διάβασμα.

Αν είναι, λοιπόν, κάτι που σε ενδιαφέρει και ξέρεις θα σε «γεμίσει», δεν έχεις παρά να το τολμήσεις και να καρπωθείς τα οφέλη που είπαμε παραπάνω!

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...