Ιδιωτικά σχολεία: χαίρονται οι εκπαιδευτικοί, αντιδρούν ιδιοκτήτες και ΝΔ

Την αντίδραση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων αλλά και της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε τροπολογία του υπουργείου Παιδείας με την οποία καθορίζονται το πλαίσιο των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών αλλά το ωρολόγιο πρόγραμμα. Στον αντίποδα βρίσκεται η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η οποία θεωρεί ότι με τη ρύθμιση αυτή «μπαίνει τέλος στον εφιάλτη που έφερε στο χώρο μας το νομοθετικό έκτρωμα Αρβανιτόπουλου που προκάλεσε εκατοντάδες αναιτιολόγητες και εκδικητικές απολύσεις, όξυνε την ανομία στα ιδιωτικά σχολεία (μαύρη εργασία, έκδοση παράνομων τίτλων, καταστρατήγηση ωρολογίων προγραμμάτων, φοροδιαφυγή κ.λπ.) και απαξίωσε τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς». Συγκεκριμένα, κατά την ΟΙΕΛΕ, «αποκαθιστά τη συνταγματική νομιμότητα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, επαναφέροντας την εποπτεία της στον φυσικό της χώρο, δηλαδή στο υπουργείο Παιδείας».
Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες κάνουν λόγο για «εκ νέου επίθεση στα ιδιωτικά σχολεία που μοχθούν σε δύσκολους καιρούς να προσφέρουν την καλύτερη εκπαίδευση στα ελληνόπουλα», καθώς η νέα ρύθμιση μονιμοποιεί ουσιαστικά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στα σχολεία. «Η διοίκηση του κάθε σχολείου στο εξής δεν θα μπορεί να διαφυλάξει την ποιότητα της εκπαιδευτικής υπηρεσίας που παρέχει στους μαθητές, καθώς δεν θα μπορεί να αντικαταστήσει έναν εκπαιδευτικό, ανεξάρτητα αν αυτός αποδίδει ή όχι, αν προσεγγίζει τους μαθητές ή όχι, αν έχει διάθεση προσφοράς ή όχι» αναφέρεται στην ανακοίνωση τους.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η ανακοίνωση του συντονιστή Μορφωτικών Υποθέσεων Θεόδωρου Φορτσάκη, ο οποίος ζήτησε την άμεση απόσυρσή του άρθρου 28 του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση που αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση.
«Μετά τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας προχωρά και στη διάλυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όπως το συνηθίζει ο κ. Φίλης, κατέθεσε αιφνιδιαστικά στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τα ιδιωτικά σχολεία με μόνο στόχο να ελέγξει ο ίδιος τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ιδιωτικών σχολείων και τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών» τόνισε ο κ. Φορτσάκης, προσθέτοντας πως «σκοπός τους είναι ένας και άσχετος με την εκπαίδευση: Η ικανοποίηση ενός συγκεκριμένου κομματικού ακροατηρίου, που απεχθάνεται την ιδιωτική πρωτοβουλία, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση». Η παραπάνω ανακοίνωση έθεσε την ΟΙΕΛΕ σε εγρήγορση, η οποία ζητά με επιστολή της άμεση συνάντηση με τον κ. Φορτσάκη προκειμένου να της εξηγήσει τους λόγους της ξαφνικής μεταστροφής των απόψεών του.