Ισοπεδώθηκαν χωριά στην Ιταλία – 73 νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι

Τους 73 έφτασαν οι νεκροί από το φονικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα την κεντρική Ιταλία και πιο συγκεκριμένα τις περιοχές Λάτσιο, Μάρκε, Ούμπρια και Αμπρούτσο, όπου επλήγησαν συνολικά περίπου 70 χωριά. Ακολούθησαν πάνω από 100 μετασεισμοί, οι 55 από αυτούς μεγέθους πάνω από 3 Ρίχτερ. Το Ακούμολι και το Αματρίτσε φαίνεται να πληρώνουν τον πιο βαρύ φόρο αίματος, καθώς τα περισσότερα θύματα ήταν κάτοικοι των δυο οικισμών, ενώ ανάλογα τραγικός είναι ο απολογισμός και στην Αρκουάτα. Στα θύματα του Ακούμολι συμπεριλαμβάνεται και η τετραμελής οικογένεια που για ώρες προσπαθούσαν να σώσουν άνθρωποι σκάβοντας με γυμνά χέρια.

Ανάμεσα στους νεκρούς της Αρκουάτα ένα μωρό 9 μηνών, που ανασύρθηκε από τα ερείπια, ενώ ένα ακόμη, 18 μηνών, του οποίου οι γονείς σώθηκαν, ξεψύχησε στο νοσοκομείο του Ασκολι. Δε λείπουν όμως και οι καλές ειδήσεις: δύο παιδιά 4 και 7 ετών διασώθηκαν, καθώς η γιαγιά τους, που απεγκλωβίστηκε αργότερα, τα είχε πάρει μαζί της κάτω από το κρεβάτι της.

Οι ζημιές είναι σοβαρές και στα κτίρια των περιοχών αυτών: η εκκλησία του Αματρίτσε καταστράφηκε, το νοσοκομείο Γκριφόνι επίσης, ενώ αυτό στην Αμάντολα εκκενώθηκε. Ο δήμαρχος του Ακούμολι, Στέφανο Πετρούτσι, δήλωσε ότι όλα τα σπίτια έχουν φθορές και πρέπει να στηθούν σκηνές για να στεγαστούν οι κάτοικοι του οικισμού. «Ενας σεισμός αυτού του μεγέθους έχει μια σεισμική ακολουθία από την οποία δεν αποκλείονται και άλλες ανάλογα ισχυρές δονήσεις», δήλωσε στη «Repubblica» ο σεισμολόγος Αντρέα Τερτουλιάνι, ενώ ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που καταστρέφονται τα χωριά Αματρίτσε και Ακούμολι, καθώς είχαν πληγεί το 1639 από ένα σεισμό ανάλογου μεγέθους με τραγικές συνέπειες.

Τέλος, συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των κατοίκων της Λ’ Άκουιλα, που έλεγαν ότι ο σεισμός συνέβη την ίδια ώρα και είχε την ίδια διάρκεια με εκείνον του 2009