Καβάλα: απόδραση στην «πρωτεύουσα» του Φεστιβάλ Φιλίππων

Η ομορφιά της, προφανής και αυταπόδεικτη, συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την πλούσια ιστορία της, που την οφείλει στη γεωγραφική της θέση. Η Καβάλα, χτισμένη στο δρόμο που ενώνει τη Δύση με την Ανατολή, γοητεύει όποιον την αντικρίσει, με εικόνες βγαλμένες από καρτποστάλ. Το κάστρο που διακρίνεται από μακριά, το παραλιακό μέτωπο με τους φοίνικες και οι Καμάρες αποτελούν τις πιο διάσημες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υστερούν εκείνες που θα ανακαλύψετε μόνοι σας. Θεωρείται -όχι άδικα- μια από τις πιο ωραίες πόλεις της Ελλάδας, κι αυτό μπορεί να το οφείλει στην Παλιά Πόλη της, χτισμένη αμφιθεατρικά στη χερσόνησο της Παναγίας. Αναγνωρίσιμες εικόνες της Καβάλας είναι το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο, οι Καμάρες, ένα επιβλητικό μνημείο μήκους 280 μέτρων της βυζαντινής περιόδου, με 60 αψίδες, και το κάστρο της, που χτίστηκε το πρώτο τέταρτο του 15ου αι.

Σε μια βόλτα στην πόλη θα δείτε πολλά εντυπωσιακά κτίρια, όπως το Ιμαρέτ, δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής στη δυτική πλευρά της Παλιάς Πόλης, τη Μονή Λαζαριστών του 1892, τη Μεγάλη Λέσχη της Ελληνικής Κοινότητας του 1909, το κτίριο Adolf Wix, το οποίο έχτισε ο Γερμανός βαρόνος το 1899, τη Δημοτική Καπναποθήκη. Το Αρχαιολογικό Μουσείο διαθέτει σπουδαία εκθέματα, ενώ το Μουσείο Καπνού θα σας ταξιδέψει στις αρχές του 20ού αι., όταν η Καβάλα ήταν κέντρο εμπορίας και επεξεργασίας καπνού και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καπνεργατικού κινήματος.

Τους καλοκαιρινούς μήνες όμως το δυνατό χαρτί της, εκτός από τις πολύ ωραίες παραλίες που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, είναι το Φεστιβάλ Φιλίππων, που φέτος γιορτάζει τα 59 του χρόνια και είναι αφιερωμένο στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Αν βρεθείτε στην περιοχή, μπορείτε να συνδυάσετε την περιήγησή σας στην Καβάλα με την παρακολούθηση των τελευταίων παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (26-27/8 «Αριστοφανιάδα», 28/8 «Ο κουρέας της Σεβίλλης»). Ποικίλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στο φρούριο και σε άλλους χώρους πολιτισμού, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στις τρεις εκθέσεις που παρουσιάζονται στη Δημοτική Καπναποθήκη.