Λίμνη Κερκίνη: ένας υγρότοπος υψηλής αισθητικής αξίας

Την αγκαλιάζουν τα όρη Μπέλες και Κρούσια, δημιουργώντας το τέλειο πλαίσιο για να αναδειχθεί η ομορφιά της. Ο συνδυασμός των γαλήνιων νερών της Κερκίνης με τα επιβλητικά βουνά της περιοχής είναι μοναδικός, ενώ η σημασία της για την επιβίωση σπάνιων και απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών απλά προσθέτει πόντους στην ούτως ή άλλως αδιαπραγμάτευτη αξία της. Εχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar, είναι ένας από τους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας.

Ισως είναι η εξαίρεση στον κανόνα που λέει ότι η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση δεν μπορεί να είναι ευεργετική. Αρχισε να σχηματίζεται το 1932, όταν κατασκευάστηκε το πρώτο φράγμα στα νερά του ποταμού Στρυμόνα. Τα είδη πουλιών ξεπερνούν τα 300 και ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετά σπάνια όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κορμοράνος, ο αργυροτσικνιάς, ο σταχτοτσικνιάς, η χουλιαρομύτα, η λαγγόνα, η φαλαρίδα, η νανόχηνα, αλλά και κάποια σπάνια αρπακτικά, όπως ο βασιλαετός, ο θαλασσαετός, ο χρυσαετός, ανήκουν στα πουλιά των οποίων η ύπαρξη είναι στενά δεμένη με τη λίμνη, η οποία έχει χαρακτηριστεί η σημαντικότερη περιοχή διαχείμασης του αργυροπελεκάνου στην Ευρώπη. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για παρατήρηση πουλιών και γι’ αυτόν το λόγο η περιοχή προσελκύει πολλούς ερασιτέχνες αλλά και ειδήμονες της ορνιθοπαρατήρησης. Από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της λίμνης, βέβαια, είναι τα βουβάλια που ζουν εκεί, τα οποία προστατεύονται από την ελληνική Πολιτεία.

Δραστηριότητες

Αν θέλετε να έρθετε σε επαφή με τη ζωή στη λίμνη, υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Θα πλησιάσετε σε ασφαλή απόσταση για την ορνιθοπανίδα με τις χαρακτηριστικές βάρκες, τις πλάβες, ή κανό, διαφορετικά μπορείτε να επιλέξετε τις πεζοπορικές ή ποδηλατικές διαδρομές. Για τις πιο δύσβατες περιοχές υπάρχει η λύση του 4Χ4, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η περιήγηση με άλογα. Υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα στην Κερκίνη, στο Λιθότοπο, στα Πορόια.

Παρότι ακόμη και σε μια μονοήμερη εκδρομή θα πάρετε μια ιδέα από την ομορφιά της Κερκίνης, αν κάνετε και κάποιες διανυκτερεύσεις θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το μεγαλείο της φύσης στην ευρύτερη περιοχή: να κάνετε βόλτες στο δάσος του Λαϊλιά, να επισκεφτείτε τα ιαματικά λουτρά που υπάρχουν στο Σιδηρόκαστρο και στο Αγκιστρο, αλλά και τα γραφικά Ανω και Κάτω Πορόια.