Μέχρι τέλος Νοεμβρίου η σύνδεση φυσικού αερίου σε Τρίλοφο και Πλαγιάρι

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου φέτος, πρόκειται να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου οι περιοχές Τριλόφου και Πλαγιαρίου, ενώ ήδη, συνολικά  900 δημότες των δύο περιοχών έχουν καταθέσει αιτήσεις, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), Λεωνίδας Μπακούρας, στη διάρκεια σχετικής ενημερωτικής εκδήλωσης.

Ειδικότερα, για την επέκταση του δικτύου σε Τρίλοφο και Πλαγιάρι, ο κ. Μπακούρας επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του έργου σύνδεσης για την περίοδο 2017-2021 διαμορφώνεται σε περίπου 3,4 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό δίκτυο διανομής χαμηλής και μέσης πίεσης που θα κατασκευαστεί φέτος, θα είναι μήκους 7,6 χλμ.

Κατά την ομιλία του, παρουσίασε το πρόγραμμα ανάπτυξης 2017-2021, που προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 91 εκατ. ευρώ, για την επέκταση του δικτύου μέσω αγωγών (συνολικά για την περίοδο 2017-2021 θα κατασκευαστούν 427 χλμ δικτύου πιέσεως 4 bar και 11 χλμ Δικτύου πιέσεως 19 bar), όσο και με συμπιεσμένο φυσικό αέριο.

«Η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλάζει σελίδα με την επέκταση του Δικτύου Φυσικού αερίου σε 12 νέες περιοχές στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Οι περιοχές εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος περίμεναν 20 χρόνια να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό το φιλικό προς το περιβάλλον, οικονομικότερο και καλύτερης ποιότητας καύσιμο» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Κατά τον χαιρετισμό του τόνισε επίσης, ότι οι επεκτάσεις του δικτύου φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της πολιτείας, των τοπικών αρχών και της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, συμβάλλουν περαιτέρω στην ανάπτυξη των περιοχών περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, προσφέροντας στους πολίτες και στις επιχειρήσεις ένα καύσιμο με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ανάπτυξης & νέων συνδέσεων της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Μιχάλης Στεργιόπουλος, ανέφερε ότι όσοι καταναλωτές συνδεθούν φέτος με το δίκτυο θα έχουν έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στέκεται αρωγός και υποστηρίζει ενεργά τις επεκτάσεις του δικτύου φυσικού αερίου στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, εντάσσοντας τα έργα ανάπτυξης σε ευρωπαϊκές συγχρηματοδοτήσεις, ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κ. Γιουτίκας.

Τόνισε επίσης, ότι υλοποιείται η δέσμευση της Περιφέρειας για την μείωση του κόστους χρήσης ενέργειας από τον τελικό καταναλωτή και για την μείωση του οικολογικού αποτυπώματος τόσο των νοικοκυριών, όσο και των βιομηχανιών.

Την ικανοποίησή του για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στους οικισμούς του Τρίλοφου, του Πλαγιαρίου και σε επόμενο στάδιο των Βασιλικών, εξέφρασε ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους θέρμανσης για τους κατοίκους, ενώ θα έχει και αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά οφέλη».

Επιπλέον ανέφερε, ότι οι κάτοικοι των περιοχών του Τριλόφου και του Πλαγιαρίου θα πρέπει να συνδεθούν άμεσα με το δίκτυο φυσικού αερίου,  ώστε να υπάρξει κοινό πρόγραμμα έργων στο οδικό δίκτυο, για να μην παρατηρείται το φαινόμενο της διαδοχικής εκτέλεσης έργων.
Τόνισε επίσης, ότι ήδη οι κάτοικοι της Θέρμης, του Τριαδίου και της Ραιδεστού απολαμβάνουν τα οφέλη του φυσικού αερίου και χαμηλότερες τιμές από άλλες ανταγωνιστικές ενεργειακές πηγές.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Βενέτης Μπούρας, αναφέρθηκε στο πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας, το οποίο υλοποιείται και αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας του δημοσίου με τον στρατηγικό επενδυτή (Eni) που ασκεί με επιτυχία το management. Επισήμανε επίσης, ότι η ανάπτυξη των επεκτάσεων του Δικτύου Φυσικού Αερίου θα γίνει σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές,  σύμφωνα με το ανακοινωθέν χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, προκειμένου να επωφεληθούν οι πολίτες με τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ