Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Τουρκία για τη σύλληψη 150 εκπαιδευτικών

Στην έκδοση περίπου 150 ενταλμάτων σύλληψης κατά εκπαιδευτικών προχώρησαν οι τουρκικές αρχές συνεχίζοντας το πογκρόμ διώξεων που ξεκίνησε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές πρόκειται για «ύποπτους που χρησιμοποίησαν εφαρμογή κρυπτογραφημένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων η οποία είχε χρησιμοποιηθεί από υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν».
Οπως μετέδωσε το το πρακτορείο Anadolu στην επιχείρηση σύλληψης των ύποπτων εκπαιδευτικών, 147 άτομα, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Καισάρεια (Κάισερι), στην Κεντρική Τουρκία συμμετείχαν περίπου 4.000 αστυνομικοί.

Οι εκπαιδευτικοί κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν την εφαρμογή ByLock και είχαν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι για «παραβίαση του Συντάγματος», «απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης» και «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση». Ορισμένοι συνελήφθησαν, αναφέρεται στο Anadolu, χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός.
Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, η εφαρμογή ByLock εξυπηρέτησε στον συντονισμό του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Περίπου 20.000 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και περισσότεροι από 70.000 έχουν απομακρυνθεί από τον στρατό, το δικαστικό σύστημα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ακόμη και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.