Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας να ψηφίσει μόνος του τα μέτρα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Κρήτη TV» ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι πρέπει να υπάρξει μια «γενναία ρύθμιση του χρέους», την οποία οι Ευρωπαίοι «έχουν υποσχεθεί από το 2012».
«Δεν μπορούμε να πάμε σε ονομαστική διαγραφή του χρέους», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Πρέπει να πάμε σε μια επέκταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους και μείωση των επιτοκίων» τόνισε και υποστήριξε πως «όταν ο κ. Τσίπρας ζητούσε διαγραφή του χρέους, ήξερε ότι ζητούσε κάτι το οποίο δεν μπορούσε να γίνει και υπονόμευε την αξιοπιστία της χώρας».
Ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως είναι αναξιόπιστη και πως «οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού και την Ευρώπη στα όριά της το πρώτο εξάμηνο του 2015».
Αναφερόμενος στις απαιτήσεις των πιστωτών, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ενέχουν ένα στοιχείο υπερβολής κυρίως «στην απαίτηση να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%». Ταυτόχρονα τόνισε πως αυτή τη θέση την έχει εκφράσει και στο εξωτερικό: «Είπα και στη Γερμανία ότι δεν μπορεί καμία οικονομία να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια και να επιβαρύνεται ένας λαός ήδη ταλαιπωρημένος με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα». Δεσμεύτηκε δε να δώσει αγώνα για να το αλλάξει αυτό, «με το να καταθέσουμε στο τραπέζι το δικό μας εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει».
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει το πακέτο των μέτρων της συμφωνίας που θα φέρει η κυβέρνηση. «Ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα. Γιατί δεν το ψηφίζουμε; Διότι είναι το κόστος της ανικανότητας, της ιδεοληψίας και της καθυστέρησης του κ. Τσίπρα. Διότι αν δεν είχαμε καθυστερήσει έτσι όπως καθυστερήσαμε, εάν δεν υπήρχε η αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, τα μέτρα αυτά δεν θα ήταν απαραίτητα. Άρα, ο κ. Τσίπρας θα τα ψηφίσει μόνος του τα μέτρα αυτά και θα δοκιμαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία πάνω στα μέτρα αυτά. Και αν ο κ. Τσίπρας δεν έχει τους 153 βουλευτές, η χώρα θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές».