Νέα κίνητρα και ποινές για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας

Την έκδοση υπουργικής απόφασης για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εισφορών, αλλά και μέτρα για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας που εντοπίζεται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο «άμεσα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εισφορών ενώ για την αντιμετώπιση της αδήλωτης – μαύρης εργασίας που εντοπίζεται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό του προστίμου των 10.550 ευρώ και στη γενικευμένη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση εργασίας».

Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν, ισχυρό κίνητρο για την πρόσληψη επιδοτούμενων ανέργων του ΟΑΕΔ στη θέση ανασφάλιστων εργαζομένων, τεκμαρτές εισφορές σε όσες επιχειρήσεις εμφανίζουν δυσανάλογα μικρό αριθμό απασχολουμένων και νέο ποινολόγιο για όσους εργοδότες εντοπίζονται να απασχολούν εργαζόμενους που δεν τους έχουν δηλώσει

Τα μέτρα αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, που στερεί τα Ταμεία από έσοδα έως 6 δισ. ευρώ το χρόνο, θα συζητηθούν σε συνάντηση, σήμερα, Δευτέρα, του υπουργού με τους προέδρους των επιμελητηρίων της χώρας, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.