Ντοκιμαντέρ για τη Λαμπεντούζα η συμμετοχή της Ιταλίας στα Οσκαρ

Με ένα ήδη βραβευμένο ντοκιμαντέρ, το «Φωτιά στην Θάλασσα» (Fuocoammare) του Τζιανφράνκο Ρόζι, που πραγματεύεται την καθημερινότητα των προσφύγων στη Λαμπεντούζα, θα συμμετάσχει η Ιταλία στην κατηγορία της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας των Οσκαρ.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, το ντοκιμαντέρ έχει ήδη τιμηθεί με την Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου τον Φεβρουάριο και είναι αποτέλεσμα της δουλειάς ενός έτους των συντελεστών στο ιταλικό νησί, το κοντινότερο στις αφρικανικές ακτές, όπου οι δημιουργοί του ήρθαν σε επαφή με τους χιλιάδες πρόσφυγες που έφθασαν εκεί αφού τους διέσωσαν από την θάλασσα σε τραγικές συνθήκες.

«Πιστεύω ότι αυτή η ταινία είναι η μαρτυρία μιας τραγωδίας που εκτυλίσσεται κάτω από τα μάτια μας», είχε δηλώσει ο σκηνοθέτης από το Βερολίνο. «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για αυτήν την τραγωδία, ενδεχομένως τη μεγαλύτερη που αντικρίσαμε στην Ευρώπη μετά το Ολοκαύτωμα» είχε υπογραμμίσει, για να συμπληρώσει: «Είμαστε συνεργοί εάν δεν κάνουμε τίποτα».

«Πρόκειται για μια σημαντική υποψηφιότητα καθώς η ταινία αντιμετωπίζει με σκληρότητα και ποιητική διάθεση ένα οικουμενικό θέμα» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Ντάριο Φραντσεσκίνι.

«Το θεμελιώδες μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι ότι η μετανάστευση αφορά όλο τον κόσμο, είναι μια τραγωδία που ζητά την κατανόηση και μια συλλογική απάντηση. Πρόκειται για μια συλλογική ιστορία πόνου που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ανθρωπιά, θάρρος και κοινές προσπάθειες» δήλωσε ο Πιέτρο Μπαρτόλο, γιατρός που προσφέρει βοήθεια στους πρόσφυγες της Λαμπεντούζα από τη δεκαετία του 1990, όπως μετέδωσε το πρακτορείο AGI.