Ο Θεοχάρης, η Thomas Cook και ο υπουργός τουρίστας…

Οι “ξερόλες” της νέας δεξιάς διακυβέρνησης αποδεικνύουν, σχεδόν καθημερινά, πόσο άσχετοι είναι. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το «φαίνεσθαι» και η επικοινωνία. Έτσι άλλωστε κέρδισαν τις εκλογές. Με ψέματα, fake news και μπόλικη σάλτσα του τίποτα.

Δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Όλα τα μετράνε με γνώμονα το κέρδος, την αρπαχτή και τη διαπλοκή. Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στα μέσα καλοκαιριού, πριν λίγο καιρό δηλαδή, στις 25 Ιουλίου υποδεχόταν στο γραφείο του τον διευθύνοντα σύμβουλο της Thomas Cook, Πίτερ Φανκχάουζερ.

Μετά τη συνάντηση, ο Θεοχάρης δήλωσε πως «ο κ. Φανκχάουζερ περιέγραψε λεπτομερώς την κατάσταση της εταιρείας και μας διαβεβαίωσε ότι η Thomas Cook θα παραμείνει μια από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα του τουρισμού. Η συνάντηση έλαβε χώρα κάτω από ένα πολύ καθησυχαστικό και συνεργατικό κλίμα και η αίσθηση που έλαβα ήταν ότι συνεχίζουμε κανονικά τη μεταξύ μας συνεργασία».

Όλα καλά δηλαδή τότε, παρότι η Thomas Cook ήταν έτοιμη να βαρέσει κανόνι. Τα σαΐνια όμως, εκεί στο υπουργείο Τουρισμού, ή ακόμα και στα Οικονομικά υπουργεία, δεν πήραν χαμπάρι για την χρεωκοπία που ερχόταν. Όπως μάλιστα έγινε γνωστό, από τις αρχές του 2019 η Thomas Cook παραπατούσε, με θεόρατα χρέη 1,2 δισ. λιρών και αναζήτηση επενδυτών στην Κίνα, πώληση αερογραμμών και μείωση κατανάλωσης. Τι δεν έβλεπε ο Θεοχάρης που διετέλεσε και γενικός γραμματέας της Αρχής Δημοσίων Εσόδων;

Το κόστος για τον ελληνικό τουρισμό από τη χρεοκοπία της Thomas Cook εκτιμάτε πως θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Ίσως να είναι πολύ μεγαλύτερο, διότι όπως ειπώθηκε «υπάρχουν συμβόλαια και 7ετιας με την Thomas Cook».

Αυτοί είναι λοιπόν οι περίφημοι επενδυτές, που κανείς δεν τολμά να ελέγξει, ιδίως κάτι αλαζονικοί άσχετοι, γνώστες του τίποτα, από τα κόμματα που έστειλαν τη χώρα στον πάτο της χρεωκοπίας.

Για να μη ξεχνάμε και τους επενδυτές – λαμόγια της Novartis και της Siemens…

Για να μη ξεχνάμε και τον Τζαβάρα που είχε πει για τον Θεοχάρη ότι «είναι υπουργός τουρίστας και όχι υπουργός Τουρισμού». Θεοχάρη πες αλεύρι…

Φ.Δ.