Μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία: Οι Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων δεν αναθεωρούνται

Oι σχέσεις ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας προϋποθέτουν τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία, κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, όπου βρέθηκε για τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 151 χρόνων από την ομώνυμη μάχη.

«Οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης και της Συνθήκης των Παρισίων, οι οποίες ούτε αναθεωρούνται ούτε επικαιροποιούνται και είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις, πρέπει να γίνονται απ’ όλους σεβαστές» υπογράμμισε. Όσον αφορά την ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τη Συνθήκη του Montego Bay.

«Εμείς, οι Έλληνες, όπως έχουμε αποδείξει ιστορικώς, θεωρούμε υπαρξιακή αξία την Ελευθερία, αφού μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε και ν’ αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας. Εμείς οι Έλληνες διαχρονικώς θα υπερασπιζόμαστε την Ελευθερία έναντι παντός και με κάθε τίμημα», τόνισε.

Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι “η επική μάχη του Λασιθίου είναι ένας ύμνος των Κρητών και όλων των Ελλήνων στο βωμό της Ελευθερίας. Οι ηρωικοί αγωνιστές του Λασιθίου διδάσκουν ότι εμείς οι Έλληνες, άξιοι απόγονοι μεγάλων προγόνων διαχρονικώς θα υπερασπιζόμαστε την Ελευθερία έναντι παντός και με κάθε τίμημα. Όλα αυτά, όλους αυτούς τους μεγάλους αγώνες των Κρητών, των Ελλήνων τα συμπυκνώνει η ακόλουθη φράση του Νίκου Καζαντζάκη, στην οποίαν και μένω, σε αυτόν τον ιερό χώρο: Εγώ μοναχός μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν την σώσω, εγώ θα φταίω”.

Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.