Παραολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο: Χειροκρότημα και αποδοκιμασίες

Τα ακριβά εισιτήρια κράτησαν τους Βραζιλιάνους μακριά από την τελετή έναρξης των 15ων Παραολυμπιακών Αγώνων. Το Μαρακανά είχε πολλά κενά καθίσματα, ωστόσο η χτεσινή τελετή έναρξης ήταν χαρακτηριστικά βραζιλιάνικη, με πολύ κέφι, μουσική και χορό, και κεντρικό μήνυμα «η καρδιά δεν έχει όρια – όλοι μας έχουμε καρδιά», αναδεικνύοντας έτσι την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, σερ Φίλιπ Κρέιβεν, έδωσε το σύνθημα για την αντίστροφη μέτρηση και στη συνέχεια ο Άαρον Γουίλζ, αθλητής των extreme sports που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, κατέβηκε μια ειδικά διαμορφωμένη ράμπα με μεγάλη ταχύτητα και περνώντας μέσα από ένα ειδικό πάνελ έστειλε το μήνυμα ότι η αναπηρία είναι απλώς η αρχή της δημιουργίας πραγμάτων και καταστάσεων που δεν μπορεί να ζήσει ένας αρτιμελής.

Οι διοργανωτές φρόντισαν να αναδείξουν τις παραλίες του Ρίο με πρωταγωνιστή τον Βραζιλιάνο παραολυμπιονίκη των 15 μεταλλίων στην κολύμβηση, Ντάνιελ Ντίας, μέσα σε μια ψηφιακή πισίνα με κρυστάλλινα νερά. Μαζί του και άνθρωποι που βρίσκονται σε καρότσι, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο οι διοργανωτές να περάσουν το μήνυμα ότι οι θάλασσες και οι παραλίες είναι για όλους.

2016-riof-paralympics-opening-ceremonyΠερισσότεροι από 400 ηθοποιοί-χορευτές με μπαστούνια που διέθεταν ειδικό φωτισμό, μετέτρεψαν το απόλυτο σκοτάδι που είχε δημιουργηθεί στο Μαρακανά, σε μέρα. Οι ηθοποιοί, σε μια προσπάθεια να δείξουν τις μοναδικές ικανότητες των τυφλών αλλά και των ανθρώπων με μειωμένη όραση, δημιούργησαν με απόλυτο συγχρονισμό ένα τεράστιο μάτι στο κέντρο της αρένας.

Οι χορευτές παρουσίασαν επίσης μια παραλλαγή του «Ανθρώπου του Βιτρούβιου», του διάσημου σχεδίου του Λεονάρντο ντε Βίντσι. Ο Κανόνας των Αναλογιών, όπως ονομάζεται το σχέδιο και το κείμενο του ντα Βίντσι, παρουσίαζε χορευτές να έχουν την στάση του άνδρα που απεικονίζεται στο σχέδιο αλλά με σταδιακές σωματικές μετατροπές. Μετατροπές που όμως σε καμμία περίπτωση δεν επηρεάζουν την ισότητα των ανθρώπων.

Η είσοδος των χωρών και οι αποδοκιμασίες κατά του νέου προέδρου της Βραζιλίας

Κάθε ένας από τους εθελοντές που συνόδευαν τις χώρες κατά την είσοδό τους στο Μαρακανά, κρατούσε ένα κομμάτι από ένα τεράστιο παζλ, το οποίο όταν ολοκληρώθηκε παρουσίαζε μια καρδιά να χτυπάει, σχεδιασμένη από τον Βικ Μουνίζ και με moto ότι «η καρδιά δεν έχει όρια. Όλοι μας έχουμε καρδιά».

Πρώτος στο στάδιο μπήκε ο Αλ Χουσεΐν, ο σύρος πρόσφυγας που ζει, εργάζεται και προπονείται στην Ελλάδα, κρατώντας τη σημαία των Ανεξάρτητων Παραολυμπιακών Αθλητών, η οποία δημιουργήθηκε μετά από πρόταση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Η υπόλοιπη παρέλαση έγινε με αλφαβητική σειρά (με το πορτογαλικό αλφάβητο), με την Ελλάδα να μπαίνει στο Μαρακανά έχοντας σημαιοφόρο τον παραολυμπιονίκη του μπότσια, Γρηγόρη Πολυχρονίδη.

Μετά τις ομιλίες του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, Κάρλος Άρθουρ Νούζμαν και του σερ Φίλιπ Κρέιβεν, ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ κήρυξε άρον-άρον, λόγω των έντονων αποδοκιμασιών προς το πρόσωπό του, την έναρξη των αγώνων.