Αναπτυξιακό πρόγραμμα για την οικονομία ζητεί ο ΣΕΒΕ

Με χθεσινή του ανακοίνωση, ενόψει της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) ζητεί από την κυβέρνηση «αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ιδιωτική οικονομία, που θα την καταστήσει πιο ανοιχτή, με προτεραιότητα στην στοχευμένη ενίσχυση του εξωστρεφούς τομέα των εξαγωγών και με θετικές συνέπειες στην απασχόληση».

Ένα χρόνο μετά την επιβολή των capital control και παρά τη χαλάρωσή τους ο ΣΕΒΕ προβλέπει πως η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών «δεν θα αποκατασταθεί αν δεν σταθεί στα πόδια του το τραπεζικό σύστημα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Για την ανάκαμψή του, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, απαιτείται αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων μέσω ενός νομοθετικού πλαισίου.

Επίσης ο ΣΕΒΕ διαπιστώνει πρόβλημα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων «από τις σημαντικές καθυστερήσεις στην εξόφληση των υποχρεώσεων του δημοσίου στους ιδιώτες με σημαντική για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις την παρακράτηση του πιστωτικού ΦΠΑ που πλησιάζει στο 1 δισ. ευρώ», «αναιμία» στις ελληνικές εξαγωγές, έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο και αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις.