Παυλόπουλος: Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία κινδυνεύει

Στην ανάγκη υπεράσπισης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του, χθες, στην έναρξη των εργασιών του 4ου Ετήσιου «Αthens Democracy Forum» με θέμα «Religion, Migration, Power and Money», στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως  καθετί που υπονομεύει την δημοκρατία υπονομεύει και τον ευρωπαϊκό και δυτικό πολιτισμό. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, πολύτιμο, πλην όμως, εύθραυστο αγαθό, σήμερα κινδυνεύει, και μάλιστα όχι μόνο στις υπανάπτυκτες ή αναπτυσσόμενες αλλα ακόμη και στις πολύ αναπτυγμένες χώρες.

Συνοπτικά, οι κίνδυνοι που, σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, απειλούν την αντιπροσωπευτική δημοκρατία:

  • ο «κυβερνητικός δεσποτισμός», δηλαδή η αυθαίρετη ή και καταχρηστική επιβολή της εκτελεστικής εξουσίας έναντι των δύο άλλων εξουσιών, δηλαδή της νομοθετικής και της δικαστικής,
  • τα μεγάλα εμπόδια που συναντά ο άνθρωπος όταν επιχειρεί να υπερασπισθεί τα δικαιώματά του μέσω της δικαστικής εξουσίας, με κύριο αρνητικό σύμπτωμα την καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης, η οποία φθάνει στα όρια της αρνησιδικίας,
  • η παρακμιακή πορεία του κοινωνικού κράτους δικαίου,
  • η επικυριαρχία του «οικονομικού» επί του «θεσμικού», η οποία εκδηλώνεται, κατά βάση, μέσω της χωρίς φραγμούς επέμβασης των «αγορών» και των «οίκων αξιολόγησης» στον πυρήνα της κυριαρχίας των κρατών.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε, επίσης, ότι η επικυριαρχία του «οικονομικού» επί του «θεσμικού» επιχειρεί να βρει προσχηματικό έρεισμα στο νεοφιλελεύθερο «μύθο» της δήθεν νομοτελειακής «αυτορρύθμισης της αγοράς» και, συνακόλουθα, της ανάγκης «απορρύθμισης», δηλαδή της σταδιακής κατάργησης των κανόνων δικαίου που προβλέπουν παρεμβατική αρμοδιότητα κρατικών οργάνων.

«Κάτι τέτοιο, όμως, είναι ουτοπικό κι επικίνδυνο, διότι ακόμη και η νεοκλασική οικονομική θεωρία κρίνει απαραίτητη την υπό την οπτική γωνία του δημόσιου συμφέροντος κρατική παρέμβαση για την εξάλειψη κραυγαλέων αστοχιών της αγοράς» υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι ο νεοφιλελεύθερος μύθος περί της ανάγκης κατάργησης των παρεμβατικών αρμοδιοτήτων του κράτους οδηγεί και στην απομείωση ή και εξαφάνιση και των αρμοδιοτήτων εκείνων, οι οποίες διασφαλίζουν την προστασία των οικονομικώς ασθενέστερων: «Έτσι όμως, αφενός, διευρύνονται οι ήδη μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και, αφετέρου, απειλείται με ρήξη ο κοινωνικός ιστός, ενώ παραλλήλως δυναμιτίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας».

Παράλληλα, ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο και για τη διεύρυνση των ανισοτήτων και, ακόμη περισσότερο, την προοπτική ρήξης του κοινωνικού ιστού, υπογραμμίζοντας, ότι εκτρέφουν τον πιο επικίνδυνο εχθρό της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που είναι, κυρίως, πολιτικά μορφώματα αναβίωσης του εφιάλτη του φασισμού και του ναζισμού, με όποια “λεοντή” κι αν αυτά εμφανίζονται.