Στο Ρέθυμνο με την αναγεννησιακή αίγλη

Σαν πίνακας της Αναγέννησης που σιγά σιγά παίρνει ζωή και γεμίζει κόσμο και κίνηση, το Ρέθυμνο  είναι μια από τις πιο ωραίες πόλεις όχι μόνο της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας. Το γραφικό λιμάνι του μοιάζει να φτιάχτηκε μόνο για να ευχαριστεί το μάτι και όχι για εμπορικούς λόγους, ενώ οι βόλτες στα στενά δρομάκια της Παλιάς Πόλης θα σας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο.

Τα αξιοθέατα του Ρεθύμνου είναι αρκετά και από όλες τις ιστορικές περιόδους. Πιο σημαντικό από όλα, και λόγω μεγέθους, το φρούριο που χτίστηκε το 16ο αιώνα, η Φορτέτζα, στην οποία υπάρχει και το θέατρο «Ερωφίλη», όπου φιλοξενούνται εκδηλώσεις και παραστάσεις. Δίπλα στο κάστρο βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε. Θα περπατήσετε στο βενετσιάνικο λιμάνι, όπου υπάρχουν πολλές ψαροταβέρνες, και θα δείτε το φάρο που βρίσκεται στην άκρη του λιμενοβραχίονα. Βόλτα θα κάνετε επίσης στο δρόμο με τους φοίνικες, στο λιμάνι, με τα πολλά καφέ που είναι πάντα γεμάτα κόσμο. Στο κέντρο της Παλιάς Πόλης θα θαυμάσετε την Κρήνη Ριμόντι, που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, με το νερό να τρέχει από το στόμα τριών λιονταριών. Καλοδιατηρημένο μνημείο είναι και η ενετική Λότζια, από όπου μπορείτε να αγοράσετε αντίγραφα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, ενώ το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο λειτουργεί σε βενετσιάνικο αρχοντικό στην οδό Βερνάρδου.

Βόλτα στο νομό

Αν αφήσετε το Ρέθυμνο, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το μεγαλείο της φύσης στα αμέτρητα φαράγγια που κόβουν τους ορεινούς όγκους και να νιώσετε δέος μπροστά στην ποικιλία των εικόνων που σας περιμένουν, αλλά και στην ιστορία των περιοχών του νομού. Χώρος με βαρύ ιστορικό φορτίο είναι η Μονή Αρκαδίου, με το Ολοκαύτωμα του 1866, στην Κρητική Επανάσταση, όταν οι Κρητικοί ανατίναξαν την μπαρουταποθήκη σκοτώνοντας εκτός από αυτούς που είχαν ταμπουρωθεί εκεί και τους Τούρκους που την πολιορκούσαν. Εννοείται ότι πρέπει να δείτε και τη Μονή Πρεβέλης, 40 χλμ. νότια του Ρεθύμνου. Θα φτάσετε μέσα από μια υπέροχη διαδρομή, αφού περάσετε το Κουρταλιώτικο φαράγγι, στο οποίο ο αέρας που φυσά δυνατά δίνει την εντύπωση ότι χτυπούν κούρταλα, δηλαδή κρόταλα. Ενα πολύ όμορφο χωριό, 27 χλμ. από το Ρέθυμνο, στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε αντικριστό, είναι η Αργυρούπολη, με τις πολλές πηγές, όπου ακόμη βάζουν τα καρπούζια στα παγωμένα νερά για να κρυώσουν. Στα Ζωνιανά θα πάτε για να δείτε το σπήλαιο του Σφεντόνη, που είναι επισκέψιμο, ενώ λίγο πιο δίπλα βρίσκονται τα Ανώγεια, η πατρίδα του Αρχάγγελου της Κρήτης, του Νίκου Ξυλούρη. Τέλος, δεν πρέπει να αφήσετε έξω από τα σχέδιά σας το Σπήλι, 30 χλμ. νότια του Ρεθύμνου, που είναι διάσημο για τις 25 κρήνες – κεφαλές λεόντων στην πλατεία με τα τεράστια πλατάνια, όπου υπάρχουν και πολύ ωραία εστιατόρια για να δοκιμάσετε την κρητική κουζίνα.

Παραλίες

Η πόλη του Ρεθύμνου διαθέτει μια τεράστια, οργανωμένη παραλία, ενώ αν προτιμάτε την ποικιλία, μπορείτε να πάτε στο Μπαλί, που είναι αρκετά ανεπτυγμένο τουριστικά, στον Πάνορμο, που διαθέτει ένα όμορφο λιμανάκι του, στα νότια στην Αγία Γαλήνη, στον Πλακιά, που συγκεντρώνει αρκετούς τουρίστες, στην Πρέβελη με το φοινικόδασος και το ιδιαίτερο τοπίο που δημιουργούν οι εκβολές του ποταμού Κουρταλιώτη, τη φανταστική Τριόπετρα, όπου, όπως λέει και το όνομά της, θα δείτε τρεις τεράστιους βράχους μέσα στη θάλασσα.