Στον Σταυρό έως τις 13 Αυγούστου η Παναγία Τριχερούσα της Ι.Μ. Χιλανδαρίου

Με ιδιαίτερη επισημότητα και κατάνυξη, οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου, υποδέχθηκαν στο λιμάνι του Σταυρού, τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας, η οποία έφθασε δια θαλάσσης από το Άγιος Όρος και την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου.

Με πρωτοβουλία του δήμου Βόλβης το ιερό κειμήλιο του Αγίου Όρους τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό Οσίου Αυξεντίου Σταυρού Θεσσαλονίκης.

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του δήμου Βόλβης που είχε και την πρωτοβουλία για την πρόσκληση και φιλοξενία της ιερής εικόνας, μαζί με τον γενικό πρόξενο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη Σίνισα Πάβιτς, συνόδευσαν το τιμητικό στρατιωτικό άγημα, που μετέφερε την ιερή εικόνα στον Ιερό Ναού Οσίου Αυξεντίου, όπου και θα παραμείνει για λαϊκό προσκύνημα έως και τις 13 Αυγούστου 2017.

Μια από τις πιο ιερές εικόνες της Ορθοδοξίας και ιδιαίτερα του σλαβικού κόσμου, η Παναγία Τριχερούσα είναι το ιερό σύμβολο της Σερβικής Εκκλησίας, ενώ αποτελεί και την προστάτιδα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους, το λεγόμενο Σέρβικο Μοναστήρι, στο οποίο βρίσκεται από τον 15ο αιώνα. Για τον λόγο αυτό, μαζί με τους Έλληνες πιστούς, πολλοί Ορθόδοξοι τουρίστες από τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα από τη Σερβία που παραθερίζουν στον Σταυρό, έσπευσαν για να προσκυνήσουν από τις πρώτες κιόλας ώρες.

Ο Σέρβος γενικός πρόξενος εξήρε την πρωτοβουλία του δήμου Βόλβης τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται η κοινή ιστορία, θρησκεία και φιλία, που ενώνει Έλληνες και Σέρβους.

Στο Ιερό Ναό Οσίου Αυξεντίου του Σταυρού Θεσσαλονίκης, έως τις 13 Αυγούστου 2017 όπου και θα παραμείνει η ιερή εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας, θα τελούνται καθημερινά Θεία Λειτουργία στις 07.00 το πρωί και Εσπερινός στις 19.00 το απόγευμα.