Συναγερμός για τη γρίπη – 21 νεκροί σε μία εβδομάδα

Χωρίς καθυστέρηση θα πρέπει να αντιδρούν σι γονείς όταν τα παιδιά τους εμφανίζουν έντονα συμπτώματα γρίπης και να σπεύδουν εντός 48 ωρών στο νοσοκομείο ή στον γιατρό ώστε να λάβουν αντιϊκά φάρμακα όπως προειδοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ με αφορμή την κατακόρυφη αύξηση των θυμάτων του κύματος γρίπης τις τελευταίες ημέρες.

Ο ιός Η1Ν1 θερίζει τη χώρα και έχει ήδη στερήσει τη ζωή σε 39 άτομα. Μεταξύ αυτών δύο παιδιά, το ένα βρέφος κάτω των 12 μηνών από τη Βόρεια Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε μία εβδομάδα κατεγράφησαν 21 θάνατοι από τον θανατηφόρο ιό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να χορηγούνται αντιικά φάρμακα με το πρώτο σύμπτωμα σε άτομα που χαρακτηρίζονται αυξημένου κινδύνου.

Πάντως στον υγιή πληθυσμό μόνο 1 στους 10.000 μπορεί να πάθει σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη ενώ εκτιμάται ότι σε σχέση με τσ 2015 και το 2016 τα κρούσματα και οι θάνατοι φέτος είναι λιγότεροι.

Στη χώρα μας με βάση τις στατιστικές κάθε χρόνο νοσεί από γρίπη το 5% με 10% του πληθυσμού δηλαδή πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι.

Τα σημάδια που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς είναι αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού βήχας έντονος πόvoς στους μυς και στις αρθρώσεις.

Επίσης μπορεί να εμφανιστεί καταρροή πονόλαιμος πονοκέφαλος ρίγη αίσθημα κόπωσης διάρροια και έμετοι.

Πάντως μέχρι στιγμής στη χώρα μας τα θύματα είναι κυρίως άτομα που αντιμετώπιζαν υποκείμενο νόσημα έπασχαν δηλαδή από άλλη νόσο προτού προσβληθούν από τον ιό και χάσουν τη ζωή τους. Ακόμη και το βρέφος που άφησε την τελευταία του πνοή και ήταν κάτω των 1 2 μηνών παρουσίαζε πρόβλημα υγείας.

Με εξαίρεση τα δύο παιδιά τα υπόλοιπα θύματα του θανατηφόρου ιού ήταν άτομα από 25 ετών και άνω τα οποία στην πλειονότητα τους δεν είχαν εμβολιαστεί αφού μόλις το 15% αυτών είχε κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης που καλύπτει τον ιό Η1Ν1 ο οποίος και φέτος είναι ο κυρίαρχος τύπος Α.