Συνεχίζεται η έκθεση «Καρτ Ποστάλ της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 20ού αιώνα»

Συνεχίζεται η έκθεση «Καρτ Ποστάλ της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 20ου αιώνα» από το φωτογραφικό λεύκωμα του Ευθύμιου Κίτση έως τις 8 Νοεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πανοράματος.

Στο πλαίσιο της έκθεσης στην οποία παρουσιάζεται μία σειρά παλαιών καρτ – ποστάλ, που εστιάζονται στην ιστορική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης κατά τις αρχές του 20ού αιώνα και αποτελούν μέρος της προσωπικής συλλογής του συλλέκτη, ο θεατής μπορεί να πραγματοποιήσει ένα νοερό ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία της πόλης, όπως αποτυπώνεται στις σελίδες του λευκώματος.

«Με τη συνεργασία του συλλέκτη, συγγραφέα και δημότη μας Ευθύμιου Κίτση δίνουμε μέσω αυτής της έκθεσης την ευκαιρία και στο κοινό της πόλης μας να θαυμάσει το φωτογραφικό υλικό και τις σημαντικές πληροφορίες που περιέχει το εξαιρετικό λεύκωμα “Καρτ-ποστάλ της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 20ού αιώνα” που ο ίδιος έχει εκδώσει. Μέσα από τις σπάνιες αυτές φωτογραφίες οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν στο παρελθόν, να αφουγκραστούν τους ρυθμούς, την καρδιά και την ανάσα μιας άλλης Θεσσαλονίκης…», σημείωσε ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Ποιος είναι ο συλλέκτης
Να σημειωθεί ότι ο Ευθύμιος Κίτσης είναι συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος και κατοικεί στο Πανόραμα από πολλά χρόνια. Από μαθητής Γυμνασίου ασχολήθηκε με την καταγραφή λαογραφικών υλικών, χρησιμοποιώντας ως πηγή πληροφοριών το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον και άλλους πλησιέστερους συγγενείς. Το υλικό αυτό αξιοποίησε αρκετά χρόνια αργότερα σε συνεχόμενες εκδόσεις. Η εν λόγω έκθεση που διοργανώνεται στη δημοτική πινακοθήκη Πανοράματος πρωτοτυπεί στον τρόπο παρουσίασης αφού η επεξεργασία των ταχυδρομικών δελταρίων έγινε με ιδιαίτερη σχολαστικότητα και εύστοχες παρατηρήσεις, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ιστορικών στοιχείων σχετικά με την πολεοδομική εξέλιξη και την κοινωνική διαμόρφωση της Θεσσαλονίκης.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης

Δευτέρα-Παρασκευή από 9:00 έως 14:00 και από 17:00 έως 20:00, Δημοτική Πινακοθήκη Πανοράματος (δημαρχείο, Αποστόλου Σαμανίδη 21, Πανόραμα).