Συνέντευξη – Π. Καλφαγιάννη: Θα πολεμήσουμε κάθε απόχρωση του μαύρου στην ΕΡΤ…

O Παναγιώτης Καλφαγιάννης είναι από τους συνδικαλιστές της χώρας που έχουν περάσει στη συλλογική μνήμη, ως πρόσωπα ταυτότητες του κλάδου που εκπροσωπούν. Καλφαγιάννης και δημόσια τηλεόραση πάνε μαζί. Χρόνια στο τιμόνι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), ο Π. Καλφαγιάννης, χαίρει μεγάλης εκτίμησης μεταξύ των τεχνικών και των εργαζομένων της ΕΡΤ και των άλλων ΜΜΕ ενώ η «άλλη πλευρά», η εργοδοτική, φροντίζει συχνά πυκνά να τον στολίζει με τα γνωστά επίθετα για τους… «εργατοπατέρες». Μάλιστα κάποιοι διαπλεκόμενοι, για να περιγράψουν τη συνεχή παρουσία του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, στα συνδικαλιστικά πράγματα των ΜΜΕ, χρησιμοποιούν τον όρο «καλφαγιαννισμός». Έχει συγκρουστεί με όλες της κυβερνήσεις, ακόμα και με τις διοικήσεις που διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν μιλούσε για τερμίτες και ροβεσπιέρους, απαντώντας στις καταγγελίες περί παραδιοίκησης της ΠΟΣΠΕΡΤ. Στο λεγόμενο μαύρο της ΕΡΤ, από την συντηρητική δεξιά κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ο Π. Καλφαγιάννης και η ΠΟΣΠΕΡΤ ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων, δημιούργησαν την εναλλακτική “ERTopen” και σήκωσαν μεγάλο μέρος της προσπάθειας να ανοίξει ξανά η δημόσια τηλεόραση. Τώρα, στην παρούσα συγκυρία, η ΠΟΣΠΕΡΤ προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τα σχέδια της νέας δεξιάς διακυβέρνησης, η οποία προεκλογικά είχε υποσχεθεί να βάλει χέρι στα «προνόμια» των εργαζομένων της δημόσιας τηλεόρασης και να τιθασεύσει τη …χυδαία ΕΡΤ. Η ΠΟΣΠΕΡΤ εκτιμά πως το ενδεχόμενο ενός νέου μαύρου έχει απομακρυνθεί, αλλά ο Π. Καλφαγιάννης τονίζει πως «με τη ΝΔ ποτέ δεν ξέρεις, είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση…».

Συνέντευξη στον Φίλιππο Δεργιαδέ

  • Κύριε Καλφαγιάννη η ΠΟΣΠΕΡΤ δίνει το παρών στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ. Ποια είναι η εκτίμηση σας για τα συλλαλητήρια, θα υπάρξει απάντηση, όπως λέτε «στην επανεκκίνηση του νεοφιλελεύθερου «οδοστρωτήρα» ή ακόμα είναι νωρίς;

Κ. Δεργιαδέ, αυτή η ΠΟΣΠΕΡΤ πάντα ήταν παρούσα  σε κάθε εργατική διεκδίκηση  και πρωτοπόρα  σε ότι αφορά  τον τρόπο  που  αμύνεται  στον «οδοστρωτήρα του νεοφιλελευθερισμού» και σε κάθε   δολιοφθορά  της δημοκρατίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που η παγκόσμια ένωση εργαζομένων στα ΜΜΕ  μας βράβευσε με το βραβείο «Νικήσατε το φόβο» για τον ανένδοτο αγώνα μας εναντίον του μαύρου τη διετία 2013-2015.Όπως αντιλαμβάνεστε  η απάντησή μας απέναντι στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα  έχει δοθεί και είναι διαρκής ώστε να μη βρεθούμε ποτέ στη θέση να τη διατυπώνουμε  όταν είναι ήδη αργά. Εμείς λοιπόν είμαστε διαρκώς σε αγωνιστική επαγρύπνηση, το πώς και πότε θα ανταποκριθούν και τα άλλα συνδικάτα είναι ένα άλλο ζήτημα που αφορά κυρίως  όσους  εργαζόμενους προδόθηκαν από τη στάση  μερικών συνδικαλιστικών ηγεσιών. Πέρα όμως από τη συλλογική υπάρχει και η ατομική ευθύνη.

  • Με δεδομένο ότι προεκλογικά η ΝΔ έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της συρρίκνωσης της ΕΡΤ, η ΠΟΣΠΕΡΤ τι περιμένει και πότε περιμένει τις παρεμβάσεις της νέας δεξιάς διακυβέρνησης; Υπάρχει το ενδεχόμενο ενός νέου λουκέτου στην ΕΡΤ;   

Πολεμήσαμε ενάντια στο «μαύρο»  και θα πολεμήσουμε  ενάντια σε κάθε απόπειρα να βάψουν την ΕΡΤ  με οποιαδήποτε απόχρωσή του, είτε αυτό αφορά τη συρρίκνωση, είτε την υποβάθμισή της , είτε την οποιαδήποτε προσβολή των εργασιακών σχέσεων και εργατικών  δικαιωμάτων όσων εργάζονται στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.Οι πιθανότητες  η κυβέρνηση  Μητσοτάκη να επαναλάβει στην ΕΡΤ με τον ίδιο τρόπο  αυτά που ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος είναι μάλλον μικρές, χωρίς βέβαια  να αποκλείεται  τίποτα  μιας και τόσο ο τέως όσο και ο νυν αρχηγός της ΝΔ  είναι προσηλωμένοι στις αρχές του  νεοφιλελευθερισμού.

  • Έχετε καταθέσει υπόμνημα με θέσεις και προτάσεις για την ΕΡΤ. Έχετε πάρει απάντηση από τον κ. Πέτσα;

Όταν  υπήρχαν αλλαγές στην ηγεσία του βασικού μετόχου της ΕΡΤ Α.Ε, δηλαδή στην κυβέρνηση και ειδικά στα αρμόδια  υπουργεία, η ΠΟΣΠΕΡΤ ανταποκρινόμενη και στο θεσμικό της ρόλο, υπέβαλλε πάντα  τις προτάσεις και τις θέσεις της με γνώμονα  το συμφέρον  της ΕΡΤ και στη Βουλή και στον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό.

Το ίδιο πράξαμε  και τώρα  στέλνοντας  στον  κ. Πέτσα ένα υπόμνημα  με όλες  τις προτάσεις  και τις θέσεις μας και το  δημοσιεύσαμε για να μάθουν όλοι  το περιεχόμενό του, αποδεικνύοντας  έτσι για μια ακόμη φορά, ότι  η ΠΟΣΠΕΡΤ δεν «παίζει παιχνίδια», δεν διαβουλεύεται , δεν διαπραγματεύεται και δεν διεκδικεί πίσω από «κλειστές πόρτες» χρησιμοποιώντας «κρυφές ατζέντες». Όπως  ήταν αναμενόμενο  ο  υπουργός  δεν μας απάντησε ποτέ, δείχνοντας εμμέσως  πλην σαφώς  την προσωπική  του απέχθεια αλλά και  αυτών που εκπροσωπεί  σε  όποιους   υπηρετούν τον διεκδικητικό κι  όχι τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, μένοντας  μάλλον πιστός  και στην προεκλογική  δήλωση  της  Ν.Δ  ότι «στη νέα ΕΡΤ  δεν έχουν θέση οι Καλφαγιάννηδες» .

  • Από την προηγούμενη κυβέρνηση έγιναν βήματα όπως στο θέμα των αδειών, το ασφαλιστικό κ.λ.π. Ωστόσο το ερώτημα παραμένει: υπάρχει διέξοδος από την κρίση στον χώρο του Τύπου και πως; Είναι εφικτή η πρόταση για τη δημιουργία συνδικάτου Τύπου; 

Η δημιουργία ενός ισχυρού συνδικάτου ΜΜΕ – Τύπου είναι εφικτή, αρκεί να αλλάξει  η νοοτροπία  των  υφιστάμενων  ηγεσιών  κυρίως των  δημοσιογραφικών ενώσεων.

Σε ότι αφορά  την κρίση του τύπου,  η απάντηση στο ερώτημά σας για το αν μπορεί να υπάρξει διέξοδος  από αυτήν είναι θετική, υπό την έννοια ότι στις  αληθινές Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αν όμως δεν καταλάβουν όλες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες  ποιο ακριβώς είναι το περιεχόμενο αυτής της κρίσης  και συνεχίσουν να αγνοούν  ή  ακόμα χειρότερα  να γνωρίζουν και να προσπερνούν  τις  πραγματικές  γεννεσιουργές αιτίες της, τότε  είναι  σαν να προσπαθούμε  να  θεραπεύσουμε  ένα βαρύ απόστημα  με ασπιρίνες. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τη νομιμότητα στα ΜΜΕ – ήταν / είναι  πάγιο αίτημά μας από την πρώτη στιγμή λειτουργίας τους. Μια νομιμότητα όμως προς όφελος των εργαζομένων, της ισονομίας και της διαφάνειας.

Εμείς πάντως  κ. Δεργιαδέ δεν έχουμε  καμία ευθύνη  για το πώς χαρτογραφείται , νομιμοποιείται και εν πολλοίς  ισχυροποιείται το σύστημα που τρέφει την διαπλοκή μεταξύ  εκτελεστικής –  νομοθετικής και μιντιακής εξουσίας. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν είναι μέρος της κρίσης, είναι αυτοί που μπορούν  να δείξουν την διέξοδο από αυτήν προς όφελος της κοινωνίας και ασφαλώς της Δημοκρατίας.