Συρία: Αποφασισμένοι να διώξουν τον Ασαντ οι αντάρτες παρά την ήττα στο Χαλέπι

Ο εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης Ριάντ Χιτζάμπ διαμήνυσε σήμερα πως η επικράτηση του συριακού στρατού στο Χαλέπι δεν μειώνει την αποφασιστικότητα των αντιπάλων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να τον εκδιώξουν από την εξουσία. «Εάν ο Άσαντ και οι σύμμαχοί του πιστεύουν ότι η στρατιωτική τους προέλαση σε κάποιες συνοικίες του Χαλεπιού θα σημάνει δικές μας παραχωρήσεις, τότε δηλώνω ότι αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα κάνουμε καμιά παραχώρηση», τόνισε ο Χιτζάμπ σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το 95% του Χαλεπιού, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισήμανε πως η μάχη του Χαλεπιού φθάνει στο τέλος της.

Ο Χιτζάμπ κατηγόρησε την Μόσχα ότι εφαρμόζει δυο μέτρα και δύο σταθμά, όταν υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση θέτει διαρκώς προϋποθέσεις για τις ειρηνευτικές συνομιλίες όταν στην πραγματικότητα οι αντίπαλοι του Άσαντ επιθυμούν να εφαρμοστούν ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών τα οποία ενέκρινε η Ρωσία.

«Οι Ρώσοι συνυπέγραψαν το ψήφισμα. Γιατί δεν το εφαρμόζουν; Γιατί δεν σταμάτησαν να βομβαρδίζουν; Γιατί δεν αίρουν τους αποκλεισμούς που επέβαλαν μαζί με το καθεστώς του Άσαντ, με σιιτικές πολιτοφυλακές και με την Ιρανική Φρουρά της Επανάστασης;» διερωτήθηκε.

«Οι Σύροι πεθαίνουν από πείνα. Επιθυμούμε μια αληθινή πολιτική μετάβαση που θα επιτρέψει στην Συρία να μεταβεί από μια δικτατορία σε ένα δημοκρατικό κράτος», επισήμανε ο Χιτζάμπ που προεδρεύει της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της συριακής αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τις συριακές δυνάμεις και την Ρωσία ότι είναι απρόθυμες και ανίκανες να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.