Συζήτησαν για το Κυπριακό Παυλόπουλος – Αναστασιάδης

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου στο Ζάππειο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο άνδρερς συζήτησαν στο Προεδρικό Μέγαρο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση του ελληνικού λαού για την επίλυση του Κυπριακού και υπογράμμισε ότι η στάση αυτή αποτελεί και χρέος της Ελλάδας που απορρέει από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την αλληλεγγύη που πρέπει να επιδεικνύουν τα κράτη-μέλη μεταξύ τους. Απηύθυνε κάλεσμα μάλιστα προς τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ να επιδείξουν την ίδια συμπεριφορά προς την Κυπριακή Δημοκρατία, που αποτελεί ισότιμο μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επανέλαβε την σταθερή θέση της Αθήνας για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και επισήμανε ότι η λύση δεν μπορεί να περιλαμβάνει εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής.

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την άδολη συμπαράσταση της Ελλάδας στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού και τόνισε ότι στόχος της Λευκωσίας είναι η επίτευξη λύσης που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων και θα οδηγήσει σε ένα κράτος λειτουργικό και βιώσιμο.

Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία και υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές και προβλήματα που, εάν δεν ξεπεραστούν, δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε λύση, ενώ επισήμανε για μια ακόμη φορά την ανάγκη για δημιουργία ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους και όχι μετατροπή της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα προτεκτοράτο της οποιαδήποτε δύναμης.