Με… μαύρα άλογα η πορεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία

Πορεία πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα στον κλάδο της υγείας. Αφού συγκεντρώθηκαν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, κατευθύνθηκαν προς τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Γεννηματάς, Αγιος Δημήτριος και κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.  giatroi_4 Μάλιστα, στην πορεία επιστρατεύτηκαν μία άμαξα με μαύρα μπαλόνια και δύο μαύρα άλογα, εν είδει ασθενοφόρου.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, η συμβολική αυτή κίνηση δείχνει ότι “ο ασθενής αναγκάζεται να κάνει το γύρο του θανάτου για να βρει ασθενοφόρο, νοσοκομείο, γιατρό, χειρουργείο και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

giatroi_8

Ο ίδιος επισήμανε πως η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων έχει πέσει κάτω από το 6% του ΑΕΠ που προβλέπεται από το 2ο μνημόνιο, φτάνοντας στο 5% γεγονός που καθιστά ανέφικτη τη λειτουργία τους. Κατήγγειλε ακόμη ότι 200 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παραμένουν κλειστές και ότι υπάρχουν 40 ασθενείς που περιμένουν περισσότερες από πέντε ημέρες για να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ τη στιγμή που είναι γνωστό ότι αν δεν μπουν στην εντατική αμέσως, στο πρώτο 24ωρο τριπλασιάζεται ο κίνδυνος θανάτου.

Υπογράμμισε επίσης πως η αναμονή στις λίστες για χειρουργείο φτάνει το ένα έτος, λόγω έλλειψης υλικών τα οποία αναγκάζονται να τα δωρίζουν οι ίδιοι οι ασθενείς, προκειμένου να χειρουργηθούν, όπως συνέβη στο ΑΧΕΠΑ.

giatroi_

Ο κ. Γιαννάκος κατήγγειλε ακόμη ότι στα περιφερειακά νοσοκομεία υπάρχουν “κλινικές φαντάσματα” χωρίς ειδικευόμενους γιατρούς, κλινικές που εξυπηρετούνται από ιδιώτες που πληρώνονται με μπλοκάκι. Επιπλέον έκανε λόγο για τις ελλείψεις ιατρικών μηχανημάτων, όπως είναι οι αξονικοί τομογράφοι, αλλά και τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας για τους καρκινοπαθείς, καθώς και τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης για τους νεφροπαθείς. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στο ΑΧΕΠΑ είναι εκτός λειτουργίας πέντε από τα 17 μηχανήματα αιμοκάθαρσης.