Τ. Πετρόπουλος: Το 2017 θα έχουν καταβληθεί όλα τα εφάπαξ που εκκρεμούν

Τη διαβεβαίωση ότι μέσα στο 2017 θα έχουν καταβληθεί όλα τα εφάπαξ που εκκρεμούν έδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του Κόκκινου Θεσσαλονίκης 93,4 και τους Λευτέρη Αρβανίτη και Απόστολο Λυκεσά, στο πλαίσιο της παρουσίας του για την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μίλησε επίσης για την κατάσταση στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στον τομέα αυτό.

«Μέσα στο 2017 θα ολοκληρωθεί η καταβολή όλων των εφάπαξ που εκκρεμούν. Έχουμε πάνω από 4.000 εφάπαξ που δόθηκαν μέσα σε δύο μήνες, ο ρυθμός καταβολής πλέον είναι ταχύτατος» τόνισε συμπληρώνοντας ότι είναι μια υπόθεση που χρονίζει, από το 2013.

«Πετύχαμε να ανασχέσουμε την καθοδική πορεία της κοινωνικής ασφάλισης και τη διάλυσή της, πετύχαμε ένα πλαίσιο που θα φέρει δυνατότητες ανάπτυξης. Οι κύριες συντάξεις καταβάλλονται χωρίς καμία επίδραση, οι επικουρικές συντάξεις, οι οποίες έχουν κάποια απώλεια, βρίσκονται σε ένα ισοσταθμισμένο επίπεδο, με βάση τις δυνατότητες αυτών των ταμείων να διατηρούν τη βιωσιμότητα τους, και να έχουν μια προοπτική. Δώσαμε στους ανασφάλιστους υπερήλικες, στους παλιννοστούντες Έλληνες, θα λαμβάνουν τα 360 ευρώ, με 15 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα», τόνισε. Αναφορικά με το ΕΚΑΣ ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι ήταν μια δέσμευση που ανέλαβε η χώρα τον Αύγουστο του 2015, το λεγόμενο τρίτο μνημόνιο, μετά από απαίτηση όλων εκείνων των δυνάμεων που μας εγκαλούν για την περικοπή του. «Ήταν ένα επίδομα, ενώ θα έπρεπε να είναι αύξηση της σύνταξης και όχι όπως δημιουργήθηκε ως επίδομα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι με τη νέα δομή της κοινωνικής ασφάλισης ενισχύονται οι κατώτατες συντάξεις. Όσον αφορά τις επικουρικές σημείωσε πως «έχουμε θέσει ένα όριο προστασίας τα 1.300 ευρώ μικτά, ώστε να μην υπάρχει μείωση».