Τα “μεροκάματα” των αιρετών της αυτοδιοίκησης

Δεν είναι πολλά αλλά ούτε και λίγα. Ο λόγος για τους μισθούς και τις αποδοχές των αιρετών της αυτοδιοίκησης, που αξίζει να αναφέρουμε πως δεν κινούνται μακριά από τους μισθούς της ελεύθερης αγοράς. Μιλάμε βέβαια για μισθούς της ελεύθερης αγοράς με τους οποίους αμείβονται στελέχη επιχειρήσεων και εταιριών και όχι για τις αποδοχές υπαλλήλων και εργατών.

Στην αυτοδιοίκηση επίσης υπάρχει διαβάθμιση και η αντιμισθία των αιρετών βασίζεται στο εύρος των θεμάτων και προβλημάτων που καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν. Με λίγα λόγια το μεγάλο καράβι έχει και ακριβό καπετάνιο και ένας μεγάλος δήμος όπως της Θεσσαλονίκης ή της Αθήνας πληρώνει ανάλογα.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, οι δήμαρχοι των πόλεων με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους, πληρώνονται με μισθό που ξεπερνά τις 4000 ευρω, μισθό που παίρνουν και οι περιφερειάρχες. Ο δήμαρχος λοιπόν της Θεσσαλονίκης της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων όπως Πάτρα, Πειραιάς, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλος, Περιστέρι, Ρόδος, Ιωάννινα, Χανιά, Αχαρνές, Νίκαια, Χαλκίδα, Κέρκυρα, Εύοσμος, Καλλιθέα έχει μισθό 4.275 ευρώ. Οι αντιδήμαρχοι αυτών πόλεων παίρνουν μισθό 2.137,50 και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου 900 ευρώ. Σε δήμους με πληθυσμό απο 20.000 έως 100.000 κατοίκων, ο μισθός του δημάρχου είναι 3.420 ευρω και αντίστοιχα των αντιδημάρχων 1.710 και του πρόεδρου του δημοτικού συμβουλίου 720 ευρώ. Κάτω από 20.000 κατοίκους ο δήμαρχος αμείβεται με 2.565,00, ο αντιδήμαρχος με 1.282,5 ευρώ και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου με 540 ευρώ.

Στους αιρετούς της περιφερειακής διοίκησης, δηλαδή στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, οι μισθοί είναι ανάλογοι των μεγάλων δήμων. Ο περιφερειάρχης αμείβεται με μισθό 4.275 ευρώ, ο αντιπεριφερειάρχης με 3026 ευρω και ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου με 1125 ευρώ.

Τα λεφτά πάντως αν το καλοσκεφτούμε δεν είναι πολλά. Ο όγκος δουλειάς στην αυτοδιοίκηση δεν είναι μικρός και ένας δήμαρχος ή περιφερειάρχης έχει πολλές σκοτούρες στο κεφάλι του και όχι μόνο. Υπάρχουν αυτοδιοικητικοί που ιδρώνουν τη φανέλα και τα λεφτά τα αξίζουν με το παραπάνω, αλλά υπάρχουν και άλλοι που το γνωστό “τα παράπονα στο δήμαρχο” ούτε τους αγγίζει…