Θέρμη: Νέα κινητοποίηση για το δρόμο καρμανιόλα – Αδιαφορία του δήμου καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Ένα νέο κάλεσμα σε κινητοποιήσεις αντίδρασης για την επικινδυνότητα της οδού Κουγιάμη, ένα μήνα μετά το τροχαίο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε έναν διερχόμενο πεζό, κάτοικο της περιοχής, αλλά και τα συνεχή τροχαία ατυχήματα στη συγκεκριμένη οδό, απευθύνουν για αύριο Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, οι κάτοικοι της Επέκτασης Θέρμης με στόχο την ευαισθητοποίηση και άμεση επέμβαση του δήμου ώστε να προχωρήσει στις κατάλληλες επεμβάσεις και να καταστεί ο δρόμος ασφαλής για τους κατοίκους, τους μαθητές που κινούνται καθημερινά στην περιοχή για να φτάσουν στο σχολείο τους, αλλά και τους διερχόμενους οδηγούς.

Αύριο, Σάββατο, πορεία προς το δημαρχείο

Οι κάτοικοι της Επέκτασης Θέρμης, με αφορμή το θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα που συνέβη την 14.01.2019 κατά το οποίο έχασε τη ζωή του διερχόμενος πεζός, πατέρας μαθήτριας του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θέρμης, έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις με συμβολικούς αποκλεισμούς της οδού απαιτώντας ενέργειες από το δήμο Θέρμης ώστε να καταστεί ασφαλής ο συγκεκριμένος δρόμος. Για αύριο, Σάββατο 16 Φεβρουαρίου ώρα 10:00 το πρωί, επειδή, όπως σημειώνουν, κάθε μέρα που περνάει ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας νέας τραγωδίας, θα πραγματοποιήσουν αποκλεισμό της οδού στη συμβολή της με την Αθ. Διάκου και θα συνεχίσουν με πορεία μέσα από τη Θέρμη προς ενημέρωση των πολιτών και επαγγελματιών, θα φτάσουν στην πλατεία Παραμάνα και θα καταλήξουν στο Δημαρχείο σε μία συμβολική κίνηση, έχοντας μαζί τους κουτιά μπογιάς και βούρτσες βαψίματος με στόχο να στείλουν το μήνυμα για τις κακοσυντηρημένες διαβάσεις.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, το πρόβλημα επιτείνεται, διότι από την οδό διέρχονται καθημερινά οι μαθητές του 1ου Ενιαίου Λυκείου και Γυμνασίου Θέρμης, αλλά κυρίως διότι σ’ αυτήν πραγματοποιούν στάσεις τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου.

 Τα τροχαία έχουν μειωθεί, λέει ο δήμος

Ωστόσο, ο δήμος δεν έχει προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες που θα καταστήσουν ασφαλή το δρόμο, παρά μόνο στη δημιουργία ενός κυκλικού κόμβου, ενώ όσον αφορά την επικινδυνότητα, στην απάντησή του στους κατοίκους της Επέκτασης καταθέτει την άποψη ότι τα τροχαία ατυχήματα έχουν μειωθεί! Μάλιστα προβάλλει ως εμπόδιο τη δημιουργία δικτύου υδροδότησης και αποχέτευσης ώστε κατόπιν να τοποθετηθεί φωτισμός στο οδόστρωμα.

Από το 2013 είχε επισημάνει το θέμα η Τροχαία

Για το θέμα είχε επέμβει ήδη από το 2013 η Τροχαία Θέρμης με επιστολή της προς το δήμο με την οποία επισήμαινε την επικινδυνότητα του δρόμου και την έλλειψη φωτισμού, ζητώντας την τοποθέτηση αναγγελίας κινδύνου, τη δημιουργία διαβάσεων και την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών.

Μάλιστα η Τροχαία, μετά και τις αντιδράσεις των κατοίκων αλλά και λόγω του συνεχούς αριθμού τροχαίων που συμβαίνουν στην περιοχή, μεταξύ αυτών και το θάνατο του κατοίκου της περιοχής, επανήλθε στις 22 Ιανουαρίου 2019 με νέο έγγραφό της προς το δήμο με το οποίο επανέρχεται στο θέμα της ασφάλειας της οδού Κουγιάμη και ζητώντας από το δήμο να υλοποιήσει τις προτάσεις τις οποίες η Τροχαία κρίνει απαραίτητες. Εκτός από τις ενέργειες που είχε ζητήσει από το δήμο η Τροχαία το 2013, οι οποίες ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί, ζητά σήμερα ως απαραίτητες ενέργειες επίσης τη δημιουργία κυκλικού κόμβου στη συμβολή των οδών Κουγιάμη και Αθ. Διάκου, τον επαναχρωματισμό όλων των διαγραμμίσεων και την τοποθέτηση πινακίδων stop και Κ-16.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η επιστολή της Ένωσης Κατοίκων Επέκτασης Θέρμης, που είχε σταλεί στις 23 Ιανουαρίου 2019, στην οποία επισημαίνεται ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα με συνέπεια η οδός Κουγιάμη να είναι επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων και των διερχόμενων οδηγών». Μάλιστα εκτός από τις επισημάνσεις της Τροχαίας οι κάτοικοι ζητούν τη δημιουργία διαβάσεων με τοποθέτηση πινακίδων και κίτρινων σηματοδοτών, πλαστικών κώνων κατά μήκος της διπλής διαχωριστικής γραμμής, τη δημιουργία δύο επιπλέον κυκλικών κόμβων και τοποθέτηση σημάτων ορίων ταχύτητας και ανακλαστήρων.

Με την επιστολή τους οι κάτοικοι απευθύνουν αίτημα προς την Τροχαία για συνεχή αστυνόμευση στην περιοχή και τοποθέτηση τεχνικών μέσων ελέγχου ταχύτητας, αλλά και αίτημα προς την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας να ελέγξει τη νομιμότητα του παρόδιου δικτύου της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Μουδανίων και των εξόδων προς τον αυτοκινητόδρομο.

Ποια είναι η οδός Κουγιάμη

Η οδός Κουγιάμη συνδέει το Πανόραμα και τη Θέρμη με την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών και για το λόγο αυτό παρουσιάζει αυξημένη κίνηση. Το μεγάλο πλάτος αυτής, 12 μέτρα, δίνει τη δυνατότητα στους διερχόμενους οδηγούς να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες, αν και το ανώτατο όριο προσδιορίζεται σε 40 χλμ/ώρα.