Το εθνικιστικό… «παλτό» που δεν ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη

«Γαμώ την Αλβανία σας» φώναξε ένας κοστουμαρισμένος «κύριος» στη Βασιλέως Ηρακλείου, μπροστά στην Αγορά Μοδιάνο, επειδή οι εργασίες του δήμου Θεσσαλονίκης σήκωσαν σκόνη…

Περισσότερη σκόνη όμως σήκωσε η αντίδρασή του…

Κάτω από το κυριλέ παλτό, το ακριβό «καθαρό» κοστούμι… κουβαλούσε όλη τη σκόνη του μυαλού, μια σκόνη επικίνδυνη, μια σκόνη που θολώνει ψυχές και συνειδήσεις.

Η ερώτηση ενός συνοδοιπόρου στο πεζοδρόμιο της Βασιλέως Ηρακλείου, αλλά όχι συνοδοιπόρου στην αντίληψη, ήταν αναπόφευκτη: «Τι σας φταίει η Αλβανία;».

Η απάντηση το ίδιο σκονισμένη: «Μόνο Αλβανοί είναι γύρω μας…».

Ακόμη μια αναπόφευκτη ερώτηση: «Εσείς κι εγώ Αλβανοί είμαστε;».

Η απάντηση του σκονισμένου κοστουμιού τώρα λασπωμένη: «Προς εξαφάνιση είμαστε… πλέον».

Τη σκόνη που πέταξε η ακραία, επικίνδυνη φράση που ρητά και ξεκάθαρα δήλωσε τον άκρατο εθνικισμό τμήματος της κοινωνίας τη διέλυσε το όμορφο χαμόγελο των περαστικών που «αδιαφόρησαν» για το κοστούμι και το «παλτό» που λέμε και στο ποδόσφαιρο και συνέχισαν το δρόμο τους απολαμβάνοντας τη βόλτα τους σε έναν από τους πιο ωραίους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Εκεί όπου συναντάς όλο το πνεύμα του πολιτισμού αυτής της πόλης, την οικιστική της φυσιογνωμία, με διάχυτες γύρω τις βυζαντινές μνήμες, δίπλα στην υπέροχη αρχιτεκτονική κατασκευή της Αγοράς Μοδιάνο, τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και την Ιστορία της, η σκόνη όχι απλώς καταλαγιάζει, εξαφανίζεται.

Και αυτή η πόλη προσκαλεί όλους τους λαούς να τη γευτούν και να τη ζήσουν.

Και ως μελωδία να ακούγονται όλες οι γλώσσες του κόσμου στη Βασιλέως Ηρακλείου και στην Αριστοτέλους, πατώντας τη σκόνη που άφησε πίσω του το «παλτό».

Γ. Α.