Βίαιες διαδηλώσεις στην Αϊτή

Ο πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ έσπασε την Πέμπτη τη σιωπή του, έπειτα από μια εβδομάδα βίαιων επεισοδίων και μαζικών κινητοποιήσεων με κεντρικό αίτημα την παραίτησή του από την εξουσία, με μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TNH.

«Δεν θα εγκαταλείψω τη χώρα στα χέρια ένοπλων συμμοριών και διακινητών ναρκωτικών» διεμήνυσε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος εκφράστηκε στην κρεολική γλώσσα, μία ημέρα μετά τις νέες σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και διαδηλωτές στο κέντρο της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς.

Σχεδόν ταυτόχρονα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωνε την ανάκληση από την Αϊτή όλων των αμερικανών διπλωματών η παρουσία των οποίων δεν κρίνεται απολύτως απαραίτητη για τη λειτουργία των αποστολών των ΗΠΑ, καθώς και των μελών των οικογενειών όλου του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, ενώ προέτρεψε τους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στη χώρα της Καραϊβικής.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου ξέσπασε το κύμα διαδηλώσεων και αμφισβήτησης της κυβέρνησης του Μοΐζ, την 7η Φεβρουαρίου.

Σχεδόν κάθε δραστηριότητα στη χώρα έχει παραλύσει, εξαιτίας των πολυάριθμων οδοφραγμάτων που έχουν στηθεί σε κεντρικούς οδικούς άξονες στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις, καθώς η λαϊκή οργή αποκρυσταλλώθηκε στρεφόμενη στο πρόσωπο του Μοΐζ.

Στην εξουσία εδώ και δυο χρόνια, ο πρόεδρος απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί, όπως και την ιδέα να παραχωρήσει την εξουσία σε ένα μεταβατικό καθεστώς.

«Γνωρίσαμε ήδη μια σειρά μεταβατικών κυβερνήσεων, που μας έφεραν καταστροφή και αποδιοργάνωση», είπε το βράδυ της Πέμπτης.

Καλώντας τους αντιπάλους του σε διάλογο για να εξευρεθεί λύση στην κρίση, τόνισε πως λαμβάνεται ήδη ένα «πακέτο μέτρων» και πρόσθεσε πως ζήτησε «από τον πρωθυπουργό να τα εξηγήσει και να τα εφαρμόσει γρήγορα για να αμβλυνθεί» η μιζέρια των περισσότερων.

Η οργή των πολιτών κλιμακώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση στα τέλη του Ιανουαρίου μιας έκθεσης του Ανώτερου Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία ενέπλεξε περίπου 15 πρώην υπουργούς και ανώτερους αξιωματούχους στην καταστροφική διαχείριση και πιθανόν την κατάχρηση των σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων του Petrocaribe, ενός προγράμματος βοήθειας που είχε δημιουργήσει το 2008 η Βενεζουέλα για την Αϊτή.

Στο σκάνδαλο ενεπλάκη επίσης άμεσα μια κατασκευαστική εταιρεία την οποία διηύθυνε παλαιότερα ο πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ. Η εταιρεία αυτή είχε λάβει πληρωμές για την κατασκευή ενός δρόμου, βάσει μιας δημόσιας σύμβασης την οποία οι δικαστές που διενήργησαν τον έλεγχο τόνισαν πως δεν μπόρεσαν να βρουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...