Ζαχαριάδης: Aνοιχτή μαζική διαδικασία ψηφοφορίας για τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά την πρόσκληση της “Πρωτοβουλίας” για μια ευρύτερη προοδευτική συμπαράταξη για την πόλη, τοποθετήθηκε με ανάρτηση του στο facebook, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και ένας εκ των ιδρυτών της παράταξης, Λάζαρος Ζαχαριάδης.

Ο κ. Ζαχαριάδης προτείνει ο επικεφαλής αυτής της νέας προσπάθειας και υποψήφιος δημαρχος Θεσσαλονίκης να προκύψει μέσα από μία ανοικτή μαζική διαδικασία ψηφοφορίας, όπου ο κάθε πολίτης θα έχει το δικαίωμα να ψηφίσει όποιον θεωρεί ότι μπορεί να εκφράσει το νέο εγχείρημα

“Η διαδικασία αυτή θα  “οπλίσει” με πολιτικό κύρος τον Δήμαρχο κάτι που αφαιρεί κατά την γνώμη μου ο εκλογικός νόμος”, σημειώνει ο κ. Ζαχαριάδης.

Αναλυτικά ο Λάζαρος Ζαχαριάδης αναφέρει:

“Εν όψει της πιθανής νέας πρόσκλησης της ΄΄Πρωτοβουλίας΄΄ σε σύσκεψη, όσων επιθυμούν κοινή κάθοδο στις Δημοτικές Εκλογές του 2019, θα ήθελα να καταθέσω δημόσια την δική μου πρόταση για την διαδικασία μέσα από την οποία θα μπορούσε να υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση και επιλογή του κοινού υποψηφίου Δημάρχου.

Η ΄΄Πρωτοβουλία για την Θεσσαλονίκη΄΄ ουδέποτε υπήρξε ούτε συμπεριφέρθηκε ως κόμμα. Ήταν άθροισμα ανθρώπων που είχαν διαφορετικές πολιτικές ιδεολογικές και κοινωνικές καταβολές που βρέθηκαν σε μία αυτοδιοικητική παράταξη κάτω από ένα συμφωνημένο πρόγραμμα για το μέλλον της πόλης και λειτουργούσαν στην λογική της συμφωνίας και όχι της πλειοψηφίας.

Με την έννοια αυτή όλοι λειτουργούσαμε με βάση το πρόγραμμα και την συνείδησή μας.

Σήμερα καλούμαστε να βρούμε τρόπο να απαντήσουμε στις νέες συνθήκες που δημιούργησε, που καθιέρωσε ο ΄΄Κλεισθένης΄΄ ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς ή όχι.

Καλώ λοιπόν όσους έχουν κοινές αγωνίες για την πορεία και το μέλλον της πόλης έξω και πέρα από επί μέρους διαφορετικές προσεγγίσεις, στην παραπάνω σύσκεψη να εξετάσουν την δυνατότητα συμφωνίας σε ένα προγραμματικό πλαίσιο αρχών και με βάσει αυτό να καλέσουν την κοινωνία, τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συστρατευτούν.

Ο επικεφαλής αυτής της νέας προσπάθειας και υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις Δημοτικές Εκλογές του 2019 να προκύψει μέσα από μία ανοικτή μαζική διαδικασία ψηφοφορίας, όπου ο κάθε πολίτης θα έχει το δικαίωμα να ψηφίσει όποιον θεωρεί ότι μπορεί να εκφράσει το νέο εγχείρημα.

Ο υποψήφιος Δήμαρχός μας πρέπει να προκύψει μέσα από ένα πολύχρωμο πανηγύρι συμμετοχικής δημοκρατίας.

Η διαδικασία αυτή θα ΄΄οπλίσει΄΄ με πολιτικό κύρος τον Δήμαρχο κάτι που αφαιρεί κατά την γνώμη μου ο εκλογικός νόμος.

Όταν πολιτικοί φορείς τόλμησαν αντίστοιχες διαδικασίες, γιατί όχι και εμείς που επικαλούμαστε αυτοδιοικητικά την θεσμική εγγύτητα προς τον πολίτη.

Ιδού η Ρόδος όσων πραγματικά θέλουν”.