ΖΑΟ: Η νέα deepfake εφαρμογή που κάνει θραύση το διαδίκτυο

Μια νέα εφαρμογή κατάφερε να «ταράξει τα νερά» του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσα σε λίγες μόλις ώρες, δημιουργώντας έναν παγκόσμιο στρατό θαυμαστών της αλλά και σφοδρών πολέμιών της.

Το κινέζικο Deep Fake app  ZAO, της εταιρείας Momo, έκανε το ντεμπούτο του στον κόσμο του ίντερνετ την περασμένη Παρασκευή και έγινε αμέσως viral. Μέχρι σήμερα εκατομμύρια χρήστες το έχουν κατεβάσει. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό ότι οι κεντρικοί υπολογιστές-εξυπηρετητές της εταιρείας σχεδόν κατέρρευσαν από την απότομη ζήτηση για «κατέβασμα» της εφαρμογής.

Πρόκειται για μία εφαρμογή με την οποία μπορεί κανείς να βάλει το πρόσωπο του στη θέση οποιουδήποτε ηθοποιού, τραγουδιστή, πολιτικού ακόμη κι άσημου πολίτη που «πρωταγωνιστεί» σε οποιοδήποτε βίντεο.

Πώς λειτουργεί όμως; Οι χρήστες ανεβάζουν αρχικά στην εφαρμογή κάποιες σέλφι φωτογραφίες τους και ένα βίντεο του προσώπου τους που έχουν τραβήξει με το κινητό τηλέφωνο τους. Στη συνέχεια το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης της Zao χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για να αντικαταστήσει ρεαλιστικά το πρόσωπο μιας διασημότητας με εκείνο του χρήστη. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά βίντεο διασημοτήτων στο οποίο θέλουν να αντικαταστήσουν τον πραγματικό πρωταγωνιστή. Όταν το ψευδο-βίντεό μπορούν να το μοιραστούν με τους φίλους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας χρήστης του Twitter έκανε μια επίδειξη των δυνατοτήτων της εφαρμογής μεταμορφώνοντας τον εαυτό του στο ηθοποιό του Χόλιγουντ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Όπως σημείωσε είναι η καλύτερη deep – fake εφαρμογή μετατροπής προσώπου που έχει δοκιμάσει ποτέ και τόνισε ότι η «μεταμόρφωσή» του έγινε σε λιγότερο από 8 δευτερόλεπτα!

tvxs.gr