Συνεχίζονται οι έρευνες για την αγνοούμενη στη Νέα Μηχανιώνα

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι έρευνες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, με πεζές περιπολίες και ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, για τον εντοπισμό 53χρονης γυναίκας η οποία αγνοείται στην περιοχή της Νέας Μηχανιώνας, από τη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι πλημμύρες.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στην παραλία της Νέας Μηχανιώνας, καθώς είναι το τελευταίο στίγμα που έδωσε η γυναίκα στους δύο γιους της.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Θερμαϊκού

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης. Η σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Εσωτερικών αναρτήθηκε χθες το απόγευμα στη «Διαύγεια», ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει για έξι μήνες, μέχρι, δηλαδή, τις 7 Μαρτίου του 2017.

«Αυτό σημαίνει ότι όσο ο δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να υλοποιήσει κάποια έργα αποκατάστασης από τις πλημμύρες ξεπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τέτοια έργα είναι η αποκατάσταση των ζημιών σε δρόμους ασφαλτοστρωμένους και αγροτικούς, στην παραλία και στα δίκτυα που επλήγησαν καθώς και ο καθαρισμός των ρεμάτων που, λόγω της μεγάλης νεροποντής, έχουν γεμίσει από φερτά υλικά ενώ είχε προηγηθεί καθαρισμός», δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης.

Μέτρα για τους πληγέντες

Άμεσα μέτρα υπέρ της αποκατάστασης των πληγέντων από την θεομηνία εξήγγειλε χθες από την Καλαμάτα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και συμμετείχε σε σύσκεψη για τη αντιμετώπιση των προβλημάτων μαζί με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, τον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Επί της ουσίας, αποφασίστηκε να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, που ελήφθησαν για τις καταστροφές που σημειώθηκαν στη Μεγαλόπολη, πριν από δύο μήνες, και στη Σκόπελο.

Ακόμη δόθηκε εντολή να συγκροτηθούν άμεσα συνεργεία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δήμων και περιφέρειας και να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε όλα τα επίπεδα.

Ο απολογισμός σε όλη τη χώρα μέχρι στιγμής

Τέσσερις νεκροί (τρεις από πλημμύρες και ένας από καρδιακό πρόβλημα στο σπίτι του), καθώς και μία αγνοούμενη στη Νέα Μηχανιώνα είναι ο τραγικός απολογισμός της θεομηνίας που έπληξε τη χώρα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν όλες οι περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους δύο γυναίκες, στα Πηγάδια Μεσσηνίας και στην Καλαμάτα, και ο 90χρονος που εξέπνευσε στο σπίτι του στην Θουρία, ενώ νωρίτερα ανασύρθηκε νεκρός και ένας άνδρας που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ. δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για πλημμύρες και συγκεκριμένα 550 στη Θεσσαλονίκη, 350 στη Μεσσηνία και 125 μέχρι τώρα στη Λακωνία.

Τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν και διέσωσαν 24 άτομα στο νομό Θεσσαλονίκης, 29 στην Λακωνία και 21 άτομα στη Μεσσηνία.