Αβραμόπουλος στο CNN: Αλληλέγγυοι οι Έλληνες στους πρόσφυγες

Σε συνέντευξή του στο CNN o Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, την Ασφάλεια και την Ιθαγένεια Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, στη σημασία συνέχισης εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και στην υπευθυνότητα και αλληλεγγύη που καλούνται να επιδείξουν εμπράκτως τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ προς τις χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Βουλγαρία.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «οι Έλληνες επέδειξαν υψηλό φρόνημα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες». Σύμφωνα με τον ίδιον, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει προς την Ελλάδα χρηματοδοτική στήριξη που προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ, ενώ διαρκώς αυξάνεται η παρεχόμενη βοήθεια σε εξειδικευμένο προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές.

Επίσης ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την καθοριστική συμβολή που αναμένεται να έχει η λειτουργία του νέου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής για την πιο αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Σε ερώτηση σχετικά με τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η κατάπαυση πυρός στη Συρία, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «όσο αυτή η γωνιά του πλανήτη φλέγεται, δυστυχώς η Ευρώπη θα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες έντονες προσφυγικές ροές. Πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια από κοινού, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η διεθνής κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη για να βρούμε αποτελεσματικές λύσεις».