Εκτάκτως στη Θάσο ο πρωθυπουργός – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Στη Θάσο, που βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της πυρκαγιάς, θα μεταβεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας, προκειμένου να λάβει επιτόπου ενημέρωση για τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί και για την επιχείρηση κατάσβεσης.

Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο ΠΣ Ιωάννη Καρατζιά.

Η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κεφαλλονιά, για τον αγιασμό και τα εγκαίνια σχολικού συγκροτήματος, αναβλήθηκε.

Ανεμοι και αναζωπυρώσεις

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε τρία τουλάχιστον πύρινα μέτωπα έδωσαν πυροσβέστες, εθελοντες και κάτοικοι στο νησί της Θάσου, προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιές στις κοινότητες Ραχωνίου, Πρίνου και Μαριών.

Οι άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση πολλών εστιών στις παραπάνω περιοχές του νησιού, με αποτέλεσμα οι φωτιές να προχωρήσουν επικίνδυνα και λίγο έλλειψε να περικυκλωθούν τα χωριά. Ωστόσο, χάρη στοn συντονισμό των επίγειων δυνάμεων και τη συστηματική προσπάθεια, τα μέτωπα περιορίστηκαν αισθητά χωρίς να χρειαστεί οι τοπικές Aρχές να προχωρήσουν σε εκκένωση χωριών και οικισμών.

Με το πρώτο φως της ημέρας τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ξεκίνησαν και πάλι ρίψεις νερού και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τής πυροσβεστικής υπηρεσίας όλα τα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση, ενώ οι φωτιές έχουν τεθεί σε πλήρη έλεγχο, ωστόσο τονίζεται πως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

Με απόφαση του δημάρχου Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ αναβάλλεται η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο νησί και με το δεδομένο ότι πολλές σχολικές μονάδες, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, βρίσκονται κοντά σε πύρινα μέτωπα. Ο αγιασμός στα σχολεία της Θάσου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη ή την Τέταρτη και αφού πρώτα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.